Formfranska

Jag har tänkt denna tanke flera gånger; Varför baka egen formfranska när man kan köpa färdig som dessutom är hyfsat billig..?" Men nu vet jag svaret, för att det är så himla mycket godare att göra hemma, som med allting annat..
Jag orkade inte fara på affären och handla, så jag bakde själv istället :) Och tur var väl det! Så imorgonbitti ska min Per få FÄRSK FORMFRANSKA till frukost :) haha

Jag hade inte durumvetemjöl hemma så det fick bli dinkelmjöl, det funkade också.. Och så klart så bröade jag formen med västerbottensost och satte det även på bröden.. :)

Ingredienser
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2
tsk
flytande honung
2
tsk
brödsirap
1
dl
god olivolja
1.5
msk
flingsalt
2
dl
durumvetemjöl
10
dl
vetemjöl special
smör

sesamfrön, vallmofrön eller riven ost till brödformarna
1 st ägg till pensling

Gör så här

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.
Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.

Smöra formarna och bröa formarna med sesamfrö, vallmofrö eller riven ost, om så önskas


Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.
Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.

 


 

/Karin

 

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0