Formfranska
Jag orkade inte fara på affären och handla, så jag bakde själv istället :) Och tur var väl det! Så imorgonbitti ska min Per få FÄRSK FORMFRANSKA till frukost :) haha
Jag hade inte durumvetemjöl hemma så det fick bli dinkelmjöl, det funkade också.. Och så klart så bröade jag formen med västerbottensost och satte det även på bröden.. :)
Ingredienser
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1.5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön, vallmofrön eller riven ost till brödformarna
1 st ägg till pensling
Gör så här
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.
Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
Smöra formarna och bröa formarna med sesamfrö, vallmofrö eller riven ost, om så önskas
Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.
Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.
/Karin