Gott saftigt rågbröd

Att baka eget bröd är något som jag tycker känns väldigt duktigt och rejält lyxigt, för att inte tala om hur gott hembakat bröd är! Detta recept har jag fått av min vän Ida, det är relativt enkelt att tillaga även om det behöver förberedas kvällen före. Resultatet är ett supergott bröd som förgyller tekvällar med vänner och gör alla imponerade! Brödet är ganska kompakt och vill man kan man ändra lite ingredienser och exempelvis utesluta lingonsylten eller även sätta i lite bakpulver om man så önskar, jag gör exakt som det står - inga konstigheter.

Rågbröd - 2 limpor

Tillagningstid: ca 8 + 2,5h

1 l filmjölk
3 dl rågkross
8 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
3-4 tsk bikarbonat
2,5 dl mörk sirap
1 dl lingonsylt
4 tsk salt
1 msk brödkryddor, malda, (kan uteslutas)

Tillagning
1. Blanda filmjölk och rågkross och låt det stå i kylen till nästa dag.

2. Blanda mjölet med bikarbonat och blanda alla ingredienser med filmjölk och rågkross. Degen ska vara ganska lös.

3. Fördela degen i två smorda brödformar och baka i 150 grader i 1 1/2–2 timmar.


Ta ut ur ugnen, låt svalna under bakduk, skär upp en skiva (eller fler) och servera med ost och te, myskväll!

/Sofia

Såhär såg mitt bröd ut sist det tillagades. Det som inte gick åt där och då frös jag in för att kunna ta fram och få "nybakat" bröd vid fler tillfällen! :)


Kommentarer
Postat av: Jenny

Det finns ju inget godare bröd än detta!!

2012-03-05 @ 10:58:33
URL: http://distancelove.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0