Apelsinsnittar

Mördeg:
3 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk bakpulver
150 g smör
1 äggula
Fyllning:
300 g mandelmassa
1 apelsin, rivet skal och hälften pressad saft
1dl mjöl
Glasyr:
1,5 dl florsocker
0, 5 dl vatten eller pressad apelsin
Garnering:
Strössel
Mördegen
Mät upp mjöl, socker och bakpulver i en skål eller i en hög på bakbordet. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller kniv. Tillsätt äggulan. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna matberedare. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst 30 minuter. Värm ugnen till 175°C.
Fyllningen
Riv mandelmassan. Borsta apelsinen i hett vatten och riv av det gulröda på skalet. Blanda mandelmassan med apelsinskal och pressad apelsin. Färga massan med några droppar hushållsfärg. Rulla ut massan på mjölat bakbord till två längder, ca 40 cm långa. (Jag fick en smet som inte alls gick att rulla och därför valde jag att tillsätta 1dl mjöl för att få den fastare, jag klickade sedan ut den på degen.)
Kavla ut mördegen mellan plastfolie eller bakplåtspapper till två remsor, 10 x 40 cm. Rulla in fyllningen i mördegen. Lägg rullarna med skarven ner på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt längderna kallna.
Glasering och garnering
Mät upp florsocker och vatten eller pressad apelsin i en liten skål. Rör glasyren slät. Bred eller pensla den över längderna. Strö över strössel låt glasyren stelna. Används Skär rullarna i 2-3 cm breda bitar.
/Jenny