Apelsinsnittar

Julbak à la Mormor Monica:) Mina favoritkakor har alltid varit Mormors fantastiska kakor med rosa mandelmassafyllning. Dock har jag aldrig själv vågat göra dem. Igår spenderade jag en timme med att söka på ingredienserna och beskrivning av kakorna för att hitta vad dom heter.
Jag gjorde följande recept
Dock blev jag lite besviken då det inte blev som det borde så jag ändrade efter tycke. Och jag ville göra min egen touch och valde att färga smeten orange istället för röd.
 

Mördeg:

3 dl vetemjöl

0,5 dl socker

1 tsk bakpulver

150 g smör

1 äggula

Fyllning:

300 g mandelmassa

1 apelsin, rivet skal och hälften pressad saft

1dl mjöl

Glasyr:

1,5 dl florsocker

0, 5 dl vatten eller pressad apelsin

Garnering:

Strössel

 

Mördegen

Mät upp mjöl, socker och bakpulver i en skål eller i en hög på bakbordet. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller kniv. Tillsätt äggulan. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna matberedare. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst 30 minuter. Värm ugnen till 175°C.

Fyllningen

Riv mandelmassan. Borsta apelsinen i hett vatten och riv av det gulröda på skalet. Blanda mandelmassan med apelsinskal och pressad apelsin. Färga massan med några droppar hushållsfärg. Rulla ut massan på mjölat bakbord till två längder, ca 40 cm långa. (Jag fick en smet som inte alls gick att rulla och därför valde jag att tillsätta 1dl mjöl för att få den fastare, jag klickade sedan ut den på degen.)

Kavla ut mördegen mellan plastfolie eller bakplåtspapper till två remsor, 10 x 40 cm. Rulla in fyllningen i mördegen. Lägg rullarna med skarven ner på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt längderna kallna.

Glasering och garnering

Mät upp florsocker och vatten eller pressad apelsin i en liten skål. Rör glasyren slät. Bred eller pensla den över längderna. Strö över strössel låt glasyren stelna. Används Skär rullarna i 2-3 cm breda bitar.

/Jenny


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0