Citroncheesecake med passionsfrukt

Det var av Jenny på jobbet jag fick detta underbara recept, gick sannerligen hem hos folket i samband med kräftskiva i september.
 
Citroncheesecake med passionsfrukt
ca 10-12 bitar
 
Botten:
150 g digestivekex (10-12 st)
50 g smör eller margarin
 
Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av 1 citron
 
Glasyr:
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter

Tillagning:
Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen blir torr. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Ställ i kylen.
 
Kakan:
Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter.
Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
Häll blandningen i formen och släta till ytan.
Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.

Glasyren:
Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter.
Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet.
Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna litegrann.
Häll därefter glasyren över kakan, se till att kakan står plant så att glasyren inte lutar.
Täck över och låt stå i kylen tills geléet stelnat, minst 1 timme. Dekorera på valfritt sätt.
Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en kniv.
 
 
/Sofia

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0