Citroncheesecake med passionsfrukt
Det var av Jenny på jobbet jag fick detta underbara recept, gick sannerligen hem hos folket i samband med kräftskiva i september.
Citroncheesecake med passionsfrukt
ca 10-12 bitar
ca 10-12 bitar
Botten:
150 g digestivekex (10-12 st)
50 g smör eller margarin
150 g digestivekex (10-12 st)
50 g smör eller margarin
Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av 1 citron
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av 1 citron
Glasyr:
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
Tillagning:
Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen blir torr. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Ställ i kylen.
Kakan:
Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter.
Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter.
Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
Häll blandningen i formen och släta till ytan.
Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
Glasyren:
Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter.
Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet.
Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna litegrann.
Häll därefter glasyren över kakan, se till att kakan står plant så att glasyren inte lutar.
Häll därefter glasyren över kakan, se till att kakan står plant så att glasyren inte lutar.
Täck över och låt stå i kylen tills geléet stelnat, minst 1 timme. Dekorera på valfritt sätt.
Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en kniv.

/Sofia
Kommentarer
Trackback