Tryfflar x 2

Jag gillar julen extra mycket, inte bara för att det är vackert ute, man får umgås med nära och kära och man har ledig osv osv. Utan självklart är också en del av charmen att man får baka nästan hur mycket som helst! :D
 
Första tryfflarna för året är gjorda, det blev följande (båda recepten hämtade ur tidningen Hembakat):
 
Runda daimtryfflar
ca 30 stycken
 
1 dl grädde
50 gr smör
250 gr hackad mörk choklad (helst 70%)
100 gr färskost
100 gr Daim (två dubbeldaim)
 
Dekoration
Kakao
 
1. Värm grädde och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp så att smöret smälter.
2. Ställ kastrullen åt sidan och rör i chokladen, låt den smälta helt. Vispa sedan slätt.
3. Rör i färskosten, låt därefter svalna 15-20 minuter.
4. Hacka daimen fint och tillsätt i chokladsmeten. Låt svalna någon timme.
5. Forma runda kulor av smeten, sikta kakao över tryfflarna. Tadaaa!
 
 
Chokladtryffel med flingsalt
Ca 25 st.
 
250 gr mörk choklad (helst 70%)
1 ½ dl grädde
25 gr smör, rumsvarmt
½ tsk flingsalt
 
Garnering:
150 gr mörk choklad (55-70%)
flingsalt
 
1. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädden och häll den över chokladen, rör till chokladen smält.
3. Rör ner smör och salt, ställ smeten kallt till den stelnat, ca 1-2h.
4. Rulla kulor av smeten, var lätt på handen det är kladdigt! Ställ kulorna kallt så de stelnar ordentligt.
 
5. Dela chokladen, till garneringen, i mindre bitar. Smält i vattenbad.
6. Doppa tryffelkulorna snabbt i chokladen, garnera med flingsalt och låt stelna.
 
 
Julen smyger sig på! :)
 
/Sofia

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0