Chokladkaka med nötknäck!

Denna kaka var en riktig goding!
Och bara för att jag kan så kan jag informera om att en bit innehåller 489,28 kcal, men jag tycker man kan rättfärdiga det med att det är ju mycket nötter och nötter är nyttigt ;) Haha!
 
Här är i alla fall receptet...

Detta behöver du:
100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 st ägg
200 g blandade hackade nötter
ex. Mandel, picannötter, cashew, valnötter, hasselnötter...

Knäckglasyr
1 dl
strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör el margarin
 
Och så här gör du:

* Sätt ugnen på 175 grader.

* Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.

* Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet till kakan..

 *Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.

* Bred ut smeten jämt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull. 

* Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter. 

 *Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.

*
Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.

*Servera med exempelvis vaniljglass..

Smaklig spis!

/Karin


Kommentarer
Postat av: Sofia

Spelar det någon roll hur stor biten är? ;)

2012-10-24 @ 19:23:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0