Chokladkaka med nötknäck!
100 g smör eller margarin
1.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 st ägg
200 g blandade hackade nötter
Knäckglasyr
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör el margarin
* Sätt ugnen på 175 grader.
* Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
* Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet till kakan..
*Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.
* Bred ut smeten jämt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull.
* Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter.
*Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.
*Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.
*Servera med exempelvis vaniljglass..

Smaklig spis!
/Karin
Spelar det någon roll hur stor biten är? ;)