Portergryta
En av de bästa maträtterna jag vet är portergryta. Det här suveräna receptet på portergryta kommer från Sofias mamma. Det absolut bästa med receptet är att det är beräknat till 6-10 portioner så det är helt säkert att man får njuta av det mer än en dag.
Det fiffiga som Sofias mamma gör är att kryddorna placeras i en tepåse, detta gör att man inte behöver sila såsen eller behöver få en otrevlig överraskning av smaken att bita i ett enbär.


1,5kg benfritt nötkött
1 flaska porter eller mörk öl (33cl)
0,5-1 dl outspädd svartvinbärssaft
1dl kinesisk soya
1 tsk timjan
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 buljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor lök
2 dl grädde
5 msk vetemjöl
Häll öl, svartvinbärssaft och soya i en gryta. Sätt kryddorna i en tepåse och knyt ihop med steksnöre och lägg ner det i grytan. Tillsätt hackad buljongtärningar, lök och pressa ner vitlöken. Koka upp och tillsätt sedan köttet skuret i lagom stora bitar. Låt det sjuda till dess att köttet känns bra att tugga (jag älskar denna tidsangivelse:)!), du kan provsmaka en bit efter ca 30 minuter. Vispa ihop en del av grädden med mjölet och rör ner det i grytan, tillsätt sedan resten av grädden. Såsen kan behöva en skvätt vatten också.
/Jenny
Kommentarer
Trackback