Pots de créme au chocolat
Jag skulle nog förklara denna skapelse som en chokladig variant på chokladpannacotta, len och fin som man inte behöver så stora mängder av. Det tar lite tid att göra den, men kan förvaras i kylskåp till 30 minuter innan servering. Och det går inte att "gena" den måste stå i kyl för att få den fasta konsistensen, annars har du bara en lös varm smet..
I denna dessert är det ungefär 270 kcal per portion, kan inte räkna exakt då jag bara räknar på mörk choklad och inte på någon speciell procenthalt..
Varför jag gör en energiberäkning? Ja för att det är bland annat det vi håller på med på skolan nu, och igår fick vi introduktion till ett sånt program, som vi ska änvända oss av, så jag håller på att försöka lära mig det nu..

(Tyvärr inte den bästa bilden..)
Detta behöver du:
2 dl mjölk, 3 %
3.5 dl vispgrädde
0.75 dl strösocker
1 st färsk vaniljstång
200 g Valrhona choklad 60 % (Manjari)
6 st äggulor, ekologiska
3.5 dl vispgrädde
0.75 dl strösocker
1 st färsk vaniljstång
200 g Valrhona choklad 60 % (Manjari)
6 st äggulor, ekologiska
På detta sätt gör du:
* Sätt ugnen på 100 grader.
* Koka upp mjölk, vispgrädde, strösocker med frön från en urskrapad vaniljstång.
* Ta av från värmen.
* Hacka chokladen och smält ner den i den varma gräddmjölken.
* Separera äggulorna från äggvitorna.
* Vispa sönder äggulorna och vispa ner chokladsmeten i gulorna (i en fin stråle) under vispning.
* Fyll espressokoppar med chokladsmeten och ställ dem i en ugnsform.
* Fyll ugnsformen med ljummet vatten upp till hälften av kopparna, grädda chokladkopparna i mitten av ugnen i cirka 1,5 timme. Smeten ska dallra lite när man skakar på koppen.
*Låt dem svalna i rumstemperatur och låt dem sedan bli helt kylda, servera dem kalla med lite lättvispad grädde och färska bär.
/KarinKommentarer
Trackback