Åsas whiskeykyckling
Knäckig äppelpaj
Ingredienser
6 äpplen (à 130 g)
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.
Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass eller vaniljvisp.
/ Jenny
Italiensk banankaka

Ingredienser
- 4 ägg
- 1 dl råsocker
- 4 msk ljus sirap
- 3 små eller 2 stora mogna bananer (går utmärkt med de som blivit riktigt bruna)
- 75 gr smält smör
- 100 gr skalad mandel
- 3-4 dl rismjöl
- 1 tsk kanel
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
Tillagning
- Skålla och skala mandeln. Mal mandel jättefint alt kör i en mixer till fint mjöl.
- Rör ihop ägg, socker och sirap i en skål.
- Smält smöret och låt svalna.
- Mosa ned bananerna blanda dem väl med smeten.
- Häll ned smöret.
- Blanda ner mandelmjölet, rismjölet och bakpulvret och bikarbonat och rör (vispa) tills allt är blandat
- Smöra en form, du kan ev även pudra den med lite rismjöl, häll i smeten och grädda i 175 grader i 30 minuter.

Kryddiga nötter

1 msk farinsocker
1 tsk salt
ca 2 tsk valfria kryddor (jag använde 1 tsk piripiri kryddmix och 1 tsk röd chili)
300-400g blandade nötter ( då jag är allergisk mot vissa nötter så brukar jag bara använda cashewnötter, men ta dom nötter som du föredrar)
Ugnsrosta nötterna i cirka 15 minuter tills de fått gyllene färg, men håll koll så att de inte blir brända. Låt nötterna svalna helt på plåten innan du förpackar dem.
Formfranska
Jag orkade inte fara på affären och handla, så jag bakde själv istället :) Och tur var väl det! Så imorgonbitti ska min Per få FÄRSK FORMFRANSKA till frukost :) haha
Jag hade inte durumvetemjöl hemma så det fick bli dinkelmjöl, det funkade också.. Och så klart så bröade jag formen med västerbottensost och satte det även på bröden.. :)
Ingredienser
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk flytande honung
2 tsk brödsirap
1 dl god olivolja
1.5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl special
smör
sesamfrön, vallmofrön eller riven ost till brödformarna
1 st ägg till pensling
Gör så här
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.
Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.
Smöra formarna och bröa formarna med sesamfrö, vallmofrö eller riven ost, om så önskas
Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.
Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.
/Karin
Creme brulee

Antal portioner 4 små, eller två större formar
Färdigt på: 1 tim 10 min
Ingredienser
3 st äggulor
1 dl vispgrädde
1.5 dl mjölk
40 g socker
0.5 st vaniljstång
Till karamellisering
1 msk farinsocker
1 msk strösocker
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader.
Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.
Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll gräddblandningen över äggsmeten och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.
Ta ut formarna och låt dem kallna. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter. (Den knäckiga ytan går också att få till med hjälp av en gasolbrännare eller varmluftspistol.)
Här är mina creme brulee innan jag karamelliserade dem.


Äppelcupcakes
Enligt orginalreceptet blir det tio muffinsar men jag gjorde mindre, det blir ju roligare att baka om det blir mer fika. Och ni vet, är de små får man ta två :)
Ingredienser:
100gr smör
3 ägg
1½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
1½ dl mjölk
2 medelstora äpplen
1 tsk malen kanel
6-8 mjuka kolor
Topping:
250gr Kesella vanilj
2 dl vispgrädde
- Smält smöret försiktigt.
- Rör ihop äggen och sockret.
- Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker och vispa ner i äggsmeten tillsammans med mjölken. Vispa även ner det smälta smöret.
- Skär äpplena i mså bitar och blanda med kanelen. Hacka kolorna, jag tog Rollo-kola då jag gillar det, ökade även på mängden så det blev cirka 1 kola/muffins.
- Fördela smeten i muffinsformar och strö över äpple och kolor. Grädda i mitten av ugnen på 175grader i cirka 20 minuter. Låt svalna.
- Topping: Vispa ihop kesellan och grädden tilll en krämig toppen, detta görs med fördel med elvisp, tar cirka fem minuter. Spritsa eller bred över muffinsen, ät och njut!
Gör dubbelsats när ni likaså håller på för dessa är det åtgång på! :) Receptet är hämtat ur boken "Macarons, Cupcakes, Cakepops och andra söta bakverk" av Mia Öhrn. /Sofia
Satay!
Jag skulle nog säga att det räcker till åtmonstonde 5 port.
Jag tog allt utom fileerna på kycklingen och det räckte till 5 port.
Ingredienser 5 port.
1 burk Satay-sås
1 st grillad kyckling
1½ paprika av valfri färg
1 st lök
2 dl matlagningsgrädde
Gör så här
Bena kycklingen och skär i bitar.
Strimla paprika och lök och fräs detta i stekpanna. Tillsätt kyckling, satay-sås och matlagningsgrädden.
Låt puttra 10 minuter (eller tjugo som det står på burken..)
Servera till nudlar, ris, broccoli, pasta.. etc..


Smaklig måltid!
/Karin
Tacogratäng
Tacogratäng (ca 6 pers)
800g köttfärs
2 påsar tacokrydda
1 pkt philadelphiaost, med smak av vitlök och örter
1 pkt philadelphiaost med naturell smak
1 st rödlök, strimlad
2,5 dl creme fraiche
2 dl riven ost
1 påse tortillachips med ostsmak
Gör så här:
Sätt ugnen på 200-250 grader.
Stek köttfärsen och tillsätt kryddan. Dra av stekpannan från värmen och blanda i philadelphia-osten, creme fraiche, hälften av den rivna osten och lök. Lägg ett lager chips på botten av en gratängform, bre färsen över och stick ner chips ovanpå och riven ost ovanpå det.
Grädda i 6-10 minuter, till osten smält och fått lite färg.
Servera med god sallad.

/Karin
Hamburgartallrik
Hamburgare, 6 st á 120gr/styck
400gr blandfärs (använder man ren nörfäs eller älgfärs kan de bli torra)
2 st ägg
60-70 gr bacon
1-2 msk rödlök
ca 1 tsk worcestershiresås
lite salt och peppar
Hamburgardressing ca 3-4 pers
1 dl crème fraiche
1½ msk finhackad lök
1 msk senap
1½-2 msk ketchup
0,5 dl bostongurka
Gör så här:
Hamburgare: Hacka löken och bacon fint, blanda alla ingredienser och dela upp i lika stora bollar, platta ut till den storleken du vill ha och plasta in i plastfolie, jag satte även en plastpåse runt varje hamburgare för att minska risken för frysbränna.
Hamburgarsressing: Blanda alla ingredienser och låt stå i kyl nån timma innan servering, dressingen hinner få smak av löken.
Servera med de tillbehör du föredrar.
Hamburgare med västerbottensost, guacamole, hamburgerdressing, egengjord klyftpotatis och sallad
Västerbottensost var en riktig höjdare! Mums!
Hamburgerdressingen blev jättegod! Rekommenderar den starkt! Det är dessutom ett nyttigare alternativ, då man även kan välja lätt creme fraiche, nu när badsäsongen snart är här ;)
Trevlig helg!
/Karin
Alternativ till godis
Ingredienser:
Keso
Banan (eller anna frukt om så önskas)
Kanel (kardemumma borde också funka)
Saftig och nyttig limpa
Ingredienser
2 dl havregryn
6 dl siktat dinkelmjöl
1 dl linfrö
1 dl pumpafrön eller solrosfrön
ev. 1 dl russin
1 dl grovt hackade hasselnötter eller valnötter
2½ tsk bikarbonat
1 tsk havssalt
6 dl naturell yoghurt
5-6 st soltorkade tomater i olja, hackade
1 st äpple, rivet
3 msk honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner resten av ingredienserna och blanda noga!
Klä två formar med bakplåtspapper eller smöra dem.
Grädda längst ner i ugnen i 1h och 20 min.
/Karin
Hallonkladdkaka
