Åsas whiskeykyckling

Jag har ingen aning om vart det här receptet kommer ifrån, men jag har fått det av min mamma:)
1 kg Kycklingfileer
0,5 dl Whiskey
0,5 dl Kinesisk soya
2 dl grädde
1 dl Soltorkade tomarer (jag brukar ta dubbelt)
Skiva kycklingen, salta och peppra och lägg i en ugnsform. Blanda övriga indredienser och häll dem över kycklingen. Låt stå och marinera i minst 2 timmar, gärna längre. In i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.
Igår serverade jag detta med smördegsinbakad pressadpotatis med gorgonzola cremoso, en winner:)
/ Jenny

Knäckig äppelpaj

Denna äppelpaj från ICA har jag bjudit på många, många gånger och än så länge har jag inte hittat någon som inte tycker om den:)

Ingredienser

6 äpplen (à 130 g)

150 g smör

3 dl havregryn

2 dl socker

1/2 dl ljus sirap

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

2 msk mjölk

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.

Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.

Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass eller vaniljvisp.

 

/ Jenny



Italiensk banankaka

Det här receptet har jag hittat på Anna Skippers hemsida. Jag gjorde något tokigt då jag gjorde smeten och därför fick jag grädda den 20 minuter längre, tror att det berodde på att jag bara tog 3dl rismjöl.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 1 dl råsocker
  • 4 msk ljus sirap
  • 3 små eller 2 stora mogna bananer (går utmärkt med de som blivit riktigt bruna)
  • 75 gr smält smör
  • 100 gr skalad mandel
  • 3-4 dl rismjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat

Tillagning

  1. Skålla och skala mandeln. Mal mandel jättefint alt kör i en mixer till fint mjöl.
  2. Rör ihop ägg, socker och sirap i en skål.
  3. Smält smöret och låt svalna.
  4. Mosa ned bananerna blanda dem väl med smeten.
  5. Häll ned smöret.
  6. Blanda ner mandelmjölet, rismjölet och bakpulvret och bikarbonat och rör (vispa) tills allt är blandat
  7. Smöra en form,  du kan ev även pudra den med lite rismjöl, häll i smeten och grädda i 175 grader i 30 minuter.
/Jenny

Kryddiga nötter

Receptet kommer utsprungligen från Linnéas skafferi och hennes bok "gott att ge bort". Det fins med att krydda dina nötter hemma är att du får precis så starka eller milda nötter du vill och våga prova nya kryddblandningar:)

1 äggvita
1 msk farinsocker
1 tsk salt
ca 2 tsk valfria kryddor (jag använde 1 tsk piripiri kryddmix och 1 tsk röd chili)
300-400g  blandade nötter ( då jag är allergisk mot vissa nötter så brukar jag bara använda cashewnötter, men ta dom nötter som du föredrar)

Värm upp ugnen till 180˚.Vispa äggvitan luftig i en bunke. Om du använder lite större kryddor som chiliflakes så stöt dem i en mortel. Blanda samman socker och kryddor i en skål och rör ner detta i äggvitan. Vänd ner nötterna och blanda väl. Bred ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper.
Ugnsrosta nötterna i cirka 15 minuter tills de fått gyllene färg, men håll koll så att de inte blir brända.  Låt nötterna svalna helt på plåten innan du förpackar dem.

Formfranska

Jag har tänkt denna tanke flera gånger; Varför baka egen formfranska när man kan köpa färdig som dessutom är hyfsat billig..?" Men nu vet jag svaret, för att det är så himla mycket godare att göra hemma, som med allting annat..
Jag orkade inte fara på affären och handla, så jag bakde själv istället :) Och tur var väl det! Så imorgonbitti ska min Per få FÄRSK FORMFRANSKA till frukost :) haha

Jag hade inte durumvetemjöl hemma så det fick bli dinkelmjöl, det funkade också.. Och så klart så bröade jag formen med västerbottensost och satte det även på bröden.. :)

Ingredienser
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2
tsk
flytande honung
2
tsk
brödsirap
1
dl
god olivolja
1.5
msk
flingsalt
2
dl
durumvetemjöl
10
dl
vetemjöl special
smör

sesamfrön, vallmofrön eller riven ost till brödformarna
1 st ägg till pensling

Gör så här

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, brödsirap, olivolja och flingsalt.
Tillsätt durumvetemjölet och sist vetemjöl special tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
Jäs i bunke under bakduk, i cirka 40 minuter till dubbel storlek.

Smöra formarna och bröa formarna med sesamfrö, vallmofrö eller riven ost, om så önskas


Dela degen i två, knåda den lite och rulla sedan ut till två limpor och lägg i de smorda formarna.
Låt dem jäsa i formarna under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla limporna med lite vatten, strö över lite flingsalt och gör ett snitt på längden.
Grädda i 25-30 minuter och låt svalna på ett brödgaller.

 


 

/Karin

 

 



Creme brulee

Första gången och ja, det blev ett misslyckande. Jag fick inte tag på någon gas till min nya brännare så jag använde inte den idag. Receptet hämtade jag på recept.nu

Antal portioner 4 små, eller två större formar

Färdigt på: 1 tim 10 min

Ingredienser

3 st äggulor
1 dl vispgrädde
1.5 dl mjölk
40 g socker
0.5 st vaniljstång

Till karamellisering
1 msk farinsocker
1 msk strösocker

 

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader.

Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.

Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll gräddblandningen över äggsmeten och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.

Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.

Ta ut formarna och låt dem kallna. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.

Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter. (Den knäckiga ytan går också att få till med hjälp av en gasolbrännare eller varmluftspistol.)

Serveras direkt.

 

Här är mina creme brulee innan jag karamelliserade dem.

Så här ser dom ut då man brännt dem
/Jenny

Äppelcupcakes

Smarriga som få är dessa söta godingar, som äppelpaj fast i muffinsformat, och lite godare enligt mig som inte är väldans förtjust i äppelpaj.. :)

Enligt orginalreceptet blir det tio muffinsar men jag gjorde mindre, det blir ju roligare att baka om det blir mer fika. Och ni vet, är de små får man ta två :)

Ingredienser:
100gr smör
3 ägg
1½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
1½ dl mjölk
2 medelstora äpplen
1 tsk malen kanel
6-8 mjuka kolor

Topping:

250gr Kesella vanilj
2 dl vispgrädde

  • Smält smöret försiktigt.
  • Rör ihop äggen och sockret.
  • Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker och vispa ner i äggsmeten tillsammans med mjölken. Vispa även ner det smälta smöret.
  • Skär äpplena i mså bitar och blanda med kanelen. Hacka kolorna, jag tog Rollo-kola då jag gillar det, ökade även på mängden så det blev cirka 1 kola/muffins.
  • Fördela smeten i muffinsformar och strö över äpple och kolor. Grädda i mitten av ugnen på 175grader i cirka 20 minuter. Låt svalna.
  • Topping: Vispa ihop kesellan och grädden tilll en krämig toppen, detta görs med fördel med elvisp, tar cirka fem minuter. Spritsa eller bred över muffinsen, ät och njut!

    Gör dubbelsats när ni likaså håller på för dessa är det åtgång på! :) Receptet är hämtat ur boken "Macarons, Cupcakes, Cakepops och andra söta bakverk" av Mia Öhrn. /Sofia

Satay!

Enkel, god och snabb middag med smak av jordnötter, paprika och fylligheten av lök! :)
Jag skulle nog säga att det räcker till åtmonstonde 5 port.
Jag tog allt utom fileerna på kycklingen och det räckte till 5 port.

Ingredienser 5 port.

1 burk Satay-sås
1 st grillad kyckling
1½ paprika av valfri färg
1 st lök
2 dl matlagningsgrädde

Gör så här
Bena kycklingen och skär i bitar.
Strimla paprika och lök och fräs detta i stekpanna. Tillsätt kyckling, satay-sås och matlagningsgrädden.
Låt puttra 10 minuter (eller tjugo som det står på burken..)
Servera till nudlar, ris, broccoli, pasta.. etc..








Smaklig måltid!

/Karin

Tacogratäng

Måste ju lägga in detta recept så jag hittar igen det när jag blir sugen nästa gång, kanske till och med Pelle tycker om det, vem vet :)

Tacogratäng (ca 6 pers)

800g köttfärs
2 påsar tacokrydda
1 pkt philadelphiaost, med smak av vitlök och örter
1 pkt philadelphiaost med naturell smak
1 st rödlök, strimlad
2,5 dl creme fraiche
2 dl riven ost
1 påse tortillachips med ostsmak

Gör så här:
Sätt ugnen på 200-250 grader.
Stek köttfärsen och tillsätt kryddan. Dra av stekpannan från värmen och blanda i philadelphia-osten, creme fraiche, hälften av den rivna osten och lök. Lägg ett lager chips på botten av en gratängform, bre färsen över och stick ner chips ovanpå och riven ost ovanpå det.
Grädda  i 6-10 minuter, till osten smält och fått lite färg.
Servera med god sallad.




/Karin

Hamburgartallrik

I och med att jag inte tycker om "köpes-hamburgare" alls, så tänkte jag göra egna och se efter om det är godare, och när jag lika så håller på så tänkte jag även prova på att göra egen hamburgardressing. I den använde jag 1 msk ketchup och 1 msk chilisås, och johnny´s senap, sötman i den senapen passade riktigt bra.

Hamburgare, 6 st á 120gr/styck
400gr blandfärs (använder man ren nörfäs eller älgfärs kan de bli torra)
2 st ägg
60-70 gr bacon
1-2 msk rödlök
ca 1 tsk worcestershiresås
lite salt och peppar

Hamburgardressing ca 3-4 pers

1 dl crème fraiche

1½ msk finhackad lök

1 msk senap

1½-2 msk ketchup

0,5 dl bostongurka

Gör så här:

Hamburgare: Hacka löken och bacon fint, blanda alla ingredienser och dela upp i lika stora bollar, platta ut till den storleken du vill ha och plasta in i plastfolie, jag satte även en plastpåse runt varje hamburgare för att minska risken för frysbränna.

Hamburgarsressing: Blanda alla ingredienser och låt stå i kyl nån timma innan servering, dressingen hinner få smak av löken.

 

Servera med de tillbehör du föredrar.

 

 

Hamburgare med västerbottensost, guacamole, hamburgerdressing, egengjord klyftpotatis och sallad

 

Västerbottensost var en riktig höjdare! Mums!

 

Hamburgerdressingen blev jättegod! Rekommenderar den starkt! Det är dessutom ett nyttigare alternativ, då man även kan välja lätt creme fraiche, nu när badsäsongen snart är här ;)

Trevlig helg!

/Karin


Alternativ till godis

Ett enkelt och hyfsat nyttigt alternativ när man känner sig godissugen på kvällskvisten...

Ingredienser:
Keso
Banan (eller anna frukt om så önskas)
Kanel (kardemumma borde också funka)

Mums!

/Karin

Saftig och nyttig limpa

Ett bröd som är mustigt, nyttigt (i jämförelse med de flesta bröd) och jätteenkelt att slänga ihop och sköter sig själv i ugnen!

Ingredienser
2 dl havregryn
6 dl siktat dinkelmjöl
1 dl linfrö
1 dl pumpafrön eller solrosfrön
ev. 1 dl russin
1 dl grovt hackade hasselnötter eller valnötter
2½ tsk bikarbonat
1 tsk havssalt
6 dl naturell yoghurt
5-6 st soltorkade tomater i olja, hackade
1 st äpple, rivet
3 msk honung

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner resten av ingredienserna och blanda noga!
Klä två formar med bakplåtspapper eller smöra dem.
Grädda längst ner i ugnen i 1h och 20 min.

Avsmakning, med Västerbottensost så klart :)

 

/Karin


Hallonkladdkaka

Jag är inte säker på vart jag fått detta recept från, men jag tror att det är Sofia.
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
0,5 msk vanilsocker
100g hallon
Starta ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda det smälta smöret med socker och ägg. Tillsätt mjöl och vaniljsocker. Häll smeten i en pajform och strö över hallonen. Grädda till kakan fått lite färg, ca 25 minuter.
Jag brukar göra kakan i långpanna då jag vill ha min kladdkaka i bitar så den är lättare att förvara och man kan ta upp precis så mycket man behöver. Då är det bara att dubbla receptet. 
/Jenny

RSS 2.0