limoncellofromage

Jättegod efterrätt från tidningen MåBra. Om man vill göra den alkoholfri eller helt enkelt inte tycker om limoncello så går det att ersätta med citronsaft, men då skall sockermängden ökas till 1 dl.

4 port

2 gelatinblad

2 ägg

1 äggula

2 msk strösocker

½ dl limoncello (citronlikör)

rivet skal av ½ citron

1 dl mellanvispgrädde, ev. låglaktos

Så här gör du

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa ägg och äggula med socker tills det är vitt och pösigt. Tillsätt limoncello och citronskal. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör ner dem i lite av äggsmeten och blanda sedan med resten av smeten. Vispa grädden till fast skum och vänd till sist ner den. Häll i en form eller små portionsformar. Låt den stelna i kylen i 4 timmar. Garnera med mörk choklad:)

/ Jenny

Medelhavsbiffar

Enkla och fantastiskt goda köttfärsbiffar från Studentkokboken - 100 billiga recept på mat, drinkar och snacks.
4 portioner
400g köttfärs (lam, bland eller nötfärs)
75g fetaost
10 svarta urkärnade oliver
1-2 vitlöksklyftor
2msk basilika
Salt och peppar
Olja
blanda köttfärsen med pressad vitlök, basilika, salt och peppar. Blanda i oliverna skurna i mindre bitar samt fetaosten i tärningar. Forma till 8 biffar och stek 4 minuter på var sida i olja. Servera med tzatziki, stekta tomater och ungstekt potatis.
Dålig bild, men fantastiskt gott:)
/Jenny

Nut Cake

Denna bakade jag efter en stund bak-torka i mitt liv och det var sannerligen en bra comeback efter att inte bakat på länge, jisses vad god den var! Receptet är från www.sotasaker.com, en fantastiskt fin blogg där man kan få mycket inspiration till en massa gott!

 

Receptet:

100gr smör
100gr mörk choklad
2 ägg
2dl socker
2tsk vaniljsocker
2 1/2dl vetemjöl
1/2dl grovhackade mandlar
1/2dl minimarshmallows
En handfull ljusa chokladknappar

Gör såhär:
Rör samman ägg, vaniljsocker och socker.
Smält smöret, rör ner chokladen (inte chokladknapparna) i det och blanda i. Rör sedan ner vetemjölet. Häll smeten i en smord och kakaopudrad form. Strö över grovt hackad mandel, mini marshmallows och chokladknapparna och tryck ner dem lite i smeten. Baka i 15-20 minuter i 200 grader.

Helt fantastisk god!

Puss på er!
/Sofia

Chiliglaserad kyckling med rostade rotfrukter och fetaoströra

Det blir ingen bild idag, men detta lagade jag igår till middag, enkelt och supergott. Receptet kommer från tidningen "Må Bra", de har massor med mumsiga recept och jag tycker det ju är lite roligt och intressant att se kalori-innehåll och så, vilket man gör där. Denna rätt innehåller 450kcal/portion och tar cirka 45 minuter att tillaga.

4 kycklingfiléer
300gr palsternacka, i bitar/stavar
300gr morötter, i bitar/stavar
1 röd lök, i klyftor
250gr körsbärstomater
½tsk olja
flingsalt, peppar

Marinad:
1msk rapsolja
2msk sweet chilisås
2msk soya
1msk finriven ingefära

Fetaoströra:
150gr fetaost, max 22% (jag använde 10%-ig)
1dl yoghurt, naturell, 3%
Timjan, vitlökspulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200grader. Blanda alla ingredienser till marinaden och pensla kycklingen runt om. Lägg filéerna i en smord ugnsform och lägg rotfrukterna och löken runt om. Krydda. Baka mitt i ugnen i 30 minuter, vänd gärna runt efter halva tiden. Lägg ner tomaterna när 5 minuter av tiden återstår. Mixa fetaost med yoghurt och kryddorna till en slät röra. Servera kycklingen på en bädd av grönsaker, toppa med röran.

/Sofia

Räkor Indienne

Receptet och bilden kommer från ICA. Helt fantastiskt gott om du frågar mig. Dock från går jag receptet en aning för att få extra smak, jag använder krossade tomater med chili och några matskedar chilisås.
Räkor Indienne

Ingredienser

400 g skalade räkor

4 port ris

2 röda paprikor

1/2 purjolök

2 tsk curry

1 msk smör eller margarin

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

1 förp krossade tomater (à 500 g)

2 dl mellangrädde

salt och peppar

 

Gör så här

Tina räkorna om de är frysta.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Ansa och strimla paprikorna och purjolöken.

Fräs grönsakerna och curryn hastigt i matfettet. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och tomatkross. Låt sjuda ca 5 minuter. Rör ner grädden och smaksätt med salt och peppar. Blanda i räkorna och låt allt bli varmt. Koka inte för då blir räkorna sega.

Servera med ris och sallad.

/Jenny


Citron- och saltlakritsmuffins

Detta är mitt senaste projekt, jag har ju nämligen saltlakritssirap hemma som jag vill baka upp, jag hittade detta recept efter lite googlande, jag älskar ju både citron och saltlakrits så jag tänkte att det inte kunde gå fel. :)

100 gr smör
3/4 dl mjölk
1½ dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ msk potatismjöl
2½ dl vetemjöl
Ev. finrivet citronskal från 1 citron
Lemon Curd till fyllning, cirka 1 tsk/muffins
Saltlakritssirap till fyllning, cirka ½ tsk/muffins

  • Smält smöret och tillsätt mjölken.
  • Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
  • Blanda de torra ingredienserna och citronskalet.
  • När mjölkblandningen svalnat (ska vara ungefär ljummen) tillsätt denna växelvist med de torra ingredienserna med ägg/sockerblandningen.
  • Häll upp smeten i pappersformarna så en tredjedel är fylld, klicka i Lemon curden och saltlakritssirapen.
  • Täck med smet så formarna är fyllda till två tredjedelar.
  • Grädda muffinsen i muffinsplåt mitt i ugnen i 225 grader cirka 12 minuter.

De blev riktigt goda, men däremot fula som stryk, först prövade jag göra enligt receptet ovan med fyllningen, det slutade med att all fyllning ligger i botten. Försök nummer två; gräddade muffinsarna några minuter innan jag klickade på fyllningen, resultat? All fyllning uppepå och en hel del av sirapen sitter fast i formarna, bränt och eländigt ;(

Hur ska jag göra för att de ska bli lika snygga som på bloggen där jag hittade receptet?

Kolla in: http://jexxicaa.blogg.se/2011/june/fyllda-citronmuffins-med-saltlakrits-1.html

 



Yum Yum!

 

Nu vet jag inte vad jag ska ta mig till, jag som tänkte bjuda mina kollegor på muffins i veckan eftersom jag har fått pikar att det var längesen jag bjöd på fika sist, typiskt att det då blir misslyckat! ;(

 

/Sofia


Daimkaka i långpanna (godaste!)

Eller ska man säga kalrikaka? Nä daimkaka låter bättre :)

Botten:
5 st ägg
7 dl strösocker
3,75 dl varmt vatten (ej kokande)
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Glasyr:
250g smör
3,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
1 msk kakao
3 st dubbel-daim, hackad!

Gör så här:
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen och strösockret vitt och pösigt. Rör ner vattnet.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ned. Häll smeten i en smord långpanna.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter, eller till dess att kakan är gyllenbrun och det inte fastnar på en provsticka.
Nagga kakan med en gaffel efter gräddningen.

Glasyr: Koka upp smör, socker och vaniljsocker. Rör hela tiden så de ej bränner fast eller kokar över.
Koka till dess att den tjocknar. Dra från plattan och låt svalna något. Blanda ner äggulor och kakao. Bred över smeten över den varma kakan och strö över den hackade daimen.



Jenny's chokladbröllopstårta

Idag har jag gjort första förslaget på tårta till det bröllop vi skall baka till i Juni. Vissa förändringar skall ske, för mycket glasyr, nästa gång kommer jag göra hälften så mycket av glasyr ett och istället för glasyr två så kommer jag smälta vitchoklad och ringla över.

Kaka

200g smör

200g mörkchoklad

4 ägg

2 dl strösocker

½ dl vetemjöl

 

Fyllning

Snabb marsanpulver 1 påse

250g Hallon

 

Hacka chokladen och häll det i en bunke. Koka up smöret och häll det över den finhackade chokladen, vispa till en blank smet utan klumpar. Vispa ner ägg och socker och sikta ner mjölet. Vispa till smeten är helt slät. Häll smeten i en långpanna och grädda i 15 minuter på 200 grader. Låt kakan svalna. Blanda marsanpulver och hallon. Skär kakan på mitten, bred ut hallonsmeten/krämen på ena delen och lägg andra delen av kakan på. Gör glasyr 1, bred ut över tårtan och låt stelna i kylen. Gör glasyr två, låt svalna en aning och bred över tårtan.

 

 

 

Glasyr 1

1 dl vispgrädde
75 g smör
200 g mörk choklad, ca 50% kakaohalt
1 msk konjak

 

Koka upp grädde och smör i en kastrull. Rör under tiden så att smöret smälter. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar. Rör ner chokladen i grädden och låt den smälta. Rör i konjaken. Låt svalna en aning

 

Glasyr 2:
1/2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 dl florsocker

Koka upp grädden, rör ner chokladen i bitar. Dra kastrullen från värmen och rör tills chokladen smält. Blanda ner florsockret, rör tills det smält.

/Jenny

 

Såhär ser den ut i en riktig amatörfotografs lins:

 

/Sofia


Maddes Banankaka

Våran vän Maddes faaaantastiska banankaka, yum yum!
200gr smält smör
2 ägg + 1 äggvita (se glasyren)
2 dl socker
4 bananer, mosade med gaffel
2 dl socker
6 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
  • Vispa samman äggen med två deciliter socker.

  • Blanda samman de mosade bananerna med de andra två deciliterna socker.

  • Blanda ihop ingredienserna från punkt 1 och punkt 2 tillsammans med det smälta avsvalnade smöret.

  • Tillsätt mjölblandningen under omrörning.

  • Smöra och bröa en långpanna med cocos och grädda i 175 grader cirka 20-25 minuter, låt svalna.
Glasyr:
75gr smält smör
3 dl florsocker
1 äggula
½ tsk vaniljsocker
Dekoration: Strössel eller pärlsocker
Rör ihop alla ingredienser och bred ut på kakan, dekorera med strössel/pärlsocker.
Kakan är verkligen supergod, och glasyren kan med fördel ökas - jag brukar dubbla den. ;)
/Sofia

Pad Thai

4 portioner, 20 minuter, 310kcal/port
Orginalrecept
150 gr äggnudlar
300 gr strimlad lövbiff
1 skivad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl böngroddar, väl sköljda
200 gr broccolibuketter
2 msk jordnötsolja eller annan olja
2 ägg
1 msk thailändsk fisksås
salt
1 dl jordnötter
1 kruka färsk koriander
Mitt recept
150 gr äggnudlar
300 gr strimlad lövbiff
1 skivad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl böngroddar, väl sköljda
200 gr broccolibuketter
2 msk matolja
2 ägg
1,5 msk thailändsk fisksås
salt, chili explosion
1 dl osaltade cashewnötter
Gör såhär:
  • Koka nudlarna.

  • Stek lövbiff, lök, vitlök, böngroddar och broccoli i olja i en stor stekpanna.

  • Ta upp det stekta, lägg åt sidan.

  • Lägg nudlarna i en stekpanna och stek dem i någon minut.

  • Vispa upp äggen i ett glas, häll dem över nudlarna samtidigt som du rör med en trägaffel, se till att äggsmeten stelnar ordentligt. 

  • Tillsätt lövbiffen och grönsakerna, smaka av med salt, chili explosion och fisksås, strö på nötterna.
Servera och njut!

Anledningen varför jag skriver antalet kalorier är för att receptet är hämtat ur tidningen "Må bra" där de anger kalorier/person. :) Jag tycker detta var gott, nästa gång kommer jag dock lägga till en röd chili, samt minska på nudlarna till förmån av paprika, vattenkastanjer eller någon annan grönsak. Jag vet att Pad thai har nudlar som huvudingrediens men jag tycker det blev lite mycket..
/Sofia




Tacofisk

Enkelt och supergott recept. Orginalreceptet är från Arla, i detta recept har jag gjort vissa ändringar för att det skall passa min smak bättre:)

 

600g vitfiskfilé, tinad

1tk salt

1 dl matlagningsgrädde

2-3 dl tacosås

1-2dl riven ost

krossade tortillachips

 

Sätt ugnen på 225 grader. Salta filéerna och lägg dem i en ugnsfast form. Blanda grädde, tacosås och riven ost och häll det över fisken. Krossa chipsen och strö över. 25 minuter i ugnen. Jag brukar alltid servera med kokt potatis, men det är ju upp till en själv vad man anser passar.


/ Jenny

Lakriskakor

Receptet kommer från Sötasaker. Vi valde dock att inte använda lakrispulver.

100 gram rumsvarmt smör

1 dl socker

2 msk saltlakritssirap

1/2 tsk bikarbonat

2 – 2 1/2 dl vetemjöl

 

Blanda smör och socker. Rör i lakritssirap och sist vetemjölet blandat med bikarbonat. Känn efter hur mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att forma. Rulla till strängar och platta ut till en centimeters tjocklek på smord plåt. Grädda i 175 grader i cirka 10-15 minuter. Skär i sneda remsor och låt svalna.

/Sofia och Jenny

 


Gott saftigt rågbröd

Att baka eget bröd är något som jag tycker känns väldigt duktigt och rejält lyxigt, för att inte tala om hur gott hembakat bröd är! Detta recept har jag fått av min vän Ida, det är relativt enkelt att tillaga även om det behöver förberedas kvällen före. Resultatet är ett supergott bröd som förgyller tekvällar med vänner och gör alla imponerade! Brödet är ganska kompakt och vill man kan man ändra lite ingredienser och exempelvis utesluta lingonsylten eller även sätta i lite bakpulver om man så önskar, jag gör exakt som det står - inga konstigheter.

Rågbröd - 2 limpor

Tillagningstid: ca 8 + 2,5h

1 l filmjölk
3 dl rågkross
8 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
3-4 tsk bikarbonat
2,5 dl mörk sirap
1 dl lingonsylt
4 tsk salt
1 msk brödkryddor, malda, (kan uteslutas)

Tillagning
1. Blanda filmjölk och rågkross och låt det stå i kylen till nästa dag.

2. Blanda mjölet med bikarbonat och blanda alla ingredienser med filmjölk och rågkross. Degen ska vara ganska lös.

3. Fördela degen i två smorda brödformar och baka i 150 grader i 1 1/2–2 timmar.


Ta ut ur ugnen, låt svalna under bakduk, skär upp en skiva (eller fler) och servera med ost och te, myskväll!

/Sofia

Såhär såg mitt bröd ut sist det tillagades. Det som inte gick åt där och då frös jag in för att kunna ta fram och få "nybakat" bröd vid fler tillfällen! :)


chokladkärnor

Jag älskar mörkchoklad och jag älskar kärnor och fröer. Och tillsammans blir det helt fantastiskt:)
100g pumpakärnor
100g solrosfrön
50g linfrön
100g mörkchoklad 70%
Smält chokladen och blanda i ditt eget val av goda kärnor och fröer. Klicka ut på en plåt med bakplåtspappet och låt stelna. Det blir ca 50 stycken, men det beror ju självklart på hur stora man vill ha dem. Supergott till kaffet:)

Jordnötskakor

Jag kan ju inte lägge en bild på kakor som header och sedan inte lägga upp receptet:)

Ingredienser:
2dl strösocker
2dl farinsocker
1msk rörsirap
125g mjukt smör
1ägg
5-6dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2tsk salt
1dl jordnötter
2dl hackad choklad

Gör så här:

Blanda socker, smör, sirap och ägg i en stor skål. Blanda mjöl, salt och bakpulver för sig och blanda sedan samman de båda. Tillsätt choklad och nötter (jag hade också jordnötssmörsknappar som jag köpt på the american store). Rulla degen till ca 20 lika stora bollar, placera bollarna på plåtar och platta till dom. Grädda mitt i ugnen i 225grader i ca 8 minuter. Låt svalna på galler.

Receptet är i grunden från Smulansbakblogg

 

/ Jenny


RSS 2.0