limoncellofromage
Jättegod efterrätt från tidningen MåBra. Om man vill göra den alkoholfri eller helt enkelt inte tycker om limoncello så går det att ersätta med citronsaft, men då skall sockermängden ökas till 1 dl.
4 port
2 gelatinblad
2 ägg
1 äggula
2 msk strösocker
½ dl limoncello (citronlikör)
rivet skal av ½ citron
1 dl mellanvispgrädde, ev. låglaktos
Så här gör du
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa ägg och äggula med socker tills det är vitt och pösigt. Tillsätt limoncello och citronskal. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör ner dem i lite av äggsmeten och blanda sedan med resten av smeten. Vispa grädden till fast skum och vänd till sist ner den. Häll i en form eller små portionsformar. Låt den stelna i kylen i 4 timmar. Garnera med mörk choklad:)


Medelhavsbiffar

Nut Cake
Receptet:
100gr smör
100gr mörk choklad
2 ägg
2dl socker
2tsk vaniljsocker
2 1/2dl vetemjöl
1/2dl grovhackade mandlar
1/2dl minimarshmallows
En handfull ljusa chokladknappar
Gör såhär:
Rör samman ägg, vaniljsocker och socker.
Smält smöret, rör ner chokladen (inte chokladknapparna) i det och blanda i. Rör sedan ner vetemjölet. Häll smeten i en smord och kakaopudrad form. Strö över grovt hackad mandel, mini marshmallows och chokladknapparna och tryck ner dem lite i smeten. Baka i 15-20 minuter i 200 grader.
Puss på er!
/Sofia
Chiliglaserad kyckling med rostade rotfrukter och fetaoströra
4 kycklingfiléer
300gr palsternacka, i bitar/stavar
300gr morötter, i bitar/stavar
1 röd lök, i klyftor
250gr körsbärstomater
½tsk olja
flingsalt, peppar
Marinad:
1msk rapsolja
2msk sweet chilisås
2msk soya
1msk finriven ingefära
Fetaoströra:
150gr fetaost, max 22% (jag använde 10%-ig)
1dl yoghurt, naturell, 3%
Timjan, vitlökspulver
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200grader. Blanda alla ingredienser till marinaden och pensla kycklingen runt om. Lägg filéerna i en smord ugnsform och lägg rotfrukterna och löken runt om. Krydda. Baka mitt i ugnen i 30 minuter, vänd gärna runt efter halva tiden. Lägg ner tomaterna när 5 minuter av tiden återstår. Mixa fetaost med yoghurt och kryddorna till en slät röra. Servera kycklingen på en bädd av grönsaker, toppa med röran.
/Sofia
Räkor Indienne
Ingredienser
400 g skalade räkor
4 port ris
2 röda paprikor
1/2 purjolök
2 tsk curry
1 msk smör eller margarin
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 förp krossade tomater (à 500 g)
2 dl mellangrädde
salt och peppar
Gör så här
Tina räkorna om de är frysta.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Ansa och strimla paprikorna och purjolöken.
Fräs grönsakerna och curryn hastigt i matfettet. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och tomatkross. Låt sjuda ca 5 minuter. Rör ner grädden och smaksätt med salt och peppar. Blanda i räkorna och låt allt bli varmt. Koka inte för då blir räkorna sega.
Servera med ris och sallad.
/Jenny
Citron- och saltlakritsmuffins
100 gr smör
3/4 dl mjölk
1½ dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ msk potatismjöl
2½ dl vetemjöl
Ev. finrivet citronskal från 1 citron
Lemon Curd till fyllning, cirka 1 tsk/muffins
Saltlakritssirap till fyllning, cirka ½ tsk/muffins
- Smält smöret och tillsätt mjölken.
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
- Blanda de torra ingredienserna och citronskalet.
- När mjölkblandningen svalnat (ska vara ungefär ljummen) tillsätt denna växelvist med de torra ingredienserna med ägg/sockerblandningen.
- Häll upp smeten i pappersformarna så en tredjedel är fylld, klicka i Lemon curden och saltlakritssirapen.
- Täck med smet så formarna är fyllda till två tredjedelar.
- Grädda muffinsen i muffinsplåt mitt i ugnen i 225 grader cirka 12 minuter.
De blev riktigt goda, men däremot fula som stryk, först prövade jag göra enligt receptet ovan med fyllningen, det slutade med att all fyllning ligger i botten. Försök nummer två; gräddade muffinsarna några minuter innan jag klickade på fyllningen, resultat? All fyllning uppepå och en hel del av sirapen sitter fast i formarna, bränt och eländigt ;(
Hur ska jag göra för att de ska bli lika snygga som på bloggen där jag hittade receptet?
Kolla in:
Yum Yum!
Nu vet jag inte vad jag ska ta mig till, jag som tänkte bjuda mina kollegor på muffins i veckan eftersom jag har fått pikar att det var längesen jag bjöd på fika sist, typiskt att det då blir misslyckat! ;(
/Sofia
Daimkaka i långpanna (godaste!)
Botten:
5 st ägg
7 dl strösocker
3,75 dl varmt vatten (ej kokande)
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Glasyr:
250g smör
3,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st äggulor
1 msk kakao
3 st dubbel-daim, hackad!
Gör så här:
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen och strösockret vitt och pösigt. Rör ner vattnet.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ned. Häll smeten i en smord långpanna.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter, eller till dess att kakan är gyllenbrun och det inte fastnar på en provsticka.
Nagga kakan med en gaffel efter gräddningen.
Glasyr: Koka upp smör, socker och vaniljsocker. Rör hela tiden så de ej bränner fast eller kokar över.
Koka till dess att den tjocknar. Dra från plattan och låt svalna något. Blanda ner äggulor och kakao. Bred över smeten över den varma kakan och strö över den hackade daimen.

Jenny's chokladbröllopstårta
Kaka
200g smör
200g mörkchoklad
4 ägg
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl
Fyllning
Snabb marsanpulver 1 påse
250g Hallon
Hacka chokladen och häll det i en bunke. Koka up smöret och häll det över den finhackade chokladen, vispa till en blank smet utan klumpar. Vispa ner ägg och socker och sikta ner mjölet. Vispa till smeten är helt slät. Häll smeten i en långpanna och grädda i 15 minuter på 200 grader. Låt kakan svalna. Blanda marsanpulver och hallon. Skär kakan på mitten, bred ut hallonsmeten/krämen på ena delen och lägg andra delen av kakan på. Gör glasyr 1, bred ut över tårtan och låt stelna i kylen. Gör glasyr två, låt svalna en aning och bred över tårtan.
Glasyr 1
1 dl vispgrädde
75 g smör
200 g mörk choklad, ca 50% kakaohalt
1 msk konjak
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Rör under tiden så att smöret smälter. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar. Rör ner chokladen i grädden och låt den smälta. Rör i konjaken. Låt svalna en aning
Glasyr 2:
1/2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 dl florsocker
Koka upp grädden, rör ner chokladen i bitar. Dra kastrullen från värmen och rör tills chokladen smält. Blanda ner florsockret, rör tills det smält.
/Jenny
Såhär ser den ut i en riktig amatörfotografs lins:
/Sofia
Maddes Banankaka
- Vispa samman äggen med två deciliter socker.
- Blanda samman de mosade bananerna med de andra två deciliterna socker.
- Blanda ihop ingredienserna från punkt 1 och punkt 2 tillsammans med det smälta avsvalnade smöret.
- Tillsätt mjölblandningen under omrörning.
- Smöra och bröa en långpanna med cocos och grädda i 175 grader cirka 20-25 minuter, låt svalna.

Pad Thai
- Koka nudlarna.
- Stek lövbiff, lök, vitlök, böngroddar och broccoli i olja i en stor stekpanna.
- Ta upp det stekta, lägg åt sidan.
- Lägg nudlarna i en stekpanna och stek dem i någon minut.
- Vispa upp äggen i ett glas, häll dem över nudlarna samtidigt som du rör med en trägaffel, se till att äggsmeten stelnar ordentligt.
- Tillsätt lövbiffen och grönsakerna, smaka av med salt, chili explosion och fisksås, strö på nötterna.

Tacofisk
Enkelt och supergott recept. Orginalreceptet är från Arla, i detta recept har jag gjort vissa ändringar för att det skall passa min smak bättre:)
600g vitfiskfilé, tinad
1tk salt
1 dl matlagningsgrädde
2-3 dl tacosås
1-2dl riven ost
krossade tortillachips
Sätt ugnen på 225 grader. Salta filéerna och lägg dem i en ugnsfast form. Blanda grädde, tacosås och riven ost och häll det över fisken. Krossa chipsen och strö över. 25 minuter i ugnen. Jag brukar alltid servera med kokt potatis, men det är ju upp till en själv vad man anser passar.

Lakriskakor
Receptet kommer från Sötasaker. Vi valde dock att inte använda lakrispulver.
100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk saltlakritssirap
1/2 tsk bikarbonat
2 – 2 1/2 dl vetemjöl
Blanda smör och socker. Rör i lakritssirap och sist vetemjölet blandat med bikarbonat. Känn efter hur mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att forma. Rulla till strängar och platta ut till en centimeters tjocklek på smord plåt. Grädda i 175 grader i cirka 10-15 minuter. Skär i sneda remsor och låt svalna.
/Sofia och Jenny
Gott saftigt rågbröd
Rågbröd - 2 limpor
Tillagningstid: ca 8 + 2,5h
1 l filmjölk
3 dl rågkross
8 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
3-4 tsk bikarbonat
2,5 dl mörk sirap
1 dl lingonsylt
4 tsk salt
1 msk brödkryddor, malda, (kan uteslutas)
Tillagning
1. Blanda filmjölk och rågkross och låt det stå i kylen till nästa dag.
2. Blanda mjölet med bikarbonat och blanda alla ingredienser med filmjölk och rågkross. Degen ska vara ganska lös.
3. Fördela degen i två smorda brödformar och baka i 150 grader i 1 1/2–2 timmar.
Ta ut ur ugnen, låt svalna under bakduk, skär upp en skiva (eller fler) och servera med ost och te, myskväll!
/Sofia
Såhär såg mitt bröd ut sist det tillagades. Det som inte gick åt där och då frös jag in för att kunna ta fram och få "nybakat" bröd vid fler tillfällen! :)
chokladkärnor

Jordnötskakor

Ingredienser:
2dl strösocker
2dl farinsocker
1msk rörsirap
125g mjukt smör
1ägg
5-6dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2tsk salt
1dl jordnötter
2dl hackad choklad
Gör så här:
Blanda socker, smör, sirap och ägg i en stor skål. Blanda mjöl, salt och bakpulver för sig och blanda sedan samman de båda. Tillsätt choklad och nötter (jag hade också jordnötssmörsknappar som jag köpt på the american store). Rulla degen till ca 20 lika stora bollar, placera bollarna på plåtar och platta till dom. Grädda mitt i ugnen i 225grader i ca 8 minuter. Låt svalna på galler.
Receptet är i grunden från Smulansbakblogg
/ Jenny