Rosmarinbaugetter

Enkelt och gott! Brödet får ett snyggt hemmagjort utseende då det inte skall knådas och formas utan endast dras försiktigt och vridas:)
 
1 påse torrjäst
13 dl vetemjöl special
5 dl vatten
1 msk olja
2 tsk salt
 
Olivolja
flingsalt 
torkad rosmarin
 
Blanda jästen med mjölet. Tillsätt salt och olja. Blanda till sist ner vattn, 40 grader varmt. blanda till en slät deg och låt sedan jäsa i en timme i bunken. Häll ut degen på mjölat bord och drag försiktigt i degen så att den blir lång. Skär sedan i längder (3-5 st), vrid dem lite och lägg dem på en plåt. Pensla med olivolja och strö över flingsalt och rosmarin. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter på 200 grader.
 
Receptet kommer från torrjäst förpackningen. Enligt den skall det endast bli tre längder, men jag gjorde fem då jag tycker att det blev bättre storlek. Jag valde också att ändra temperaturen från 225 till 200 då min första plåt blev lite bränd på 225.
 
/Jenny
 

Kyckling Satay (my way)

Mycket god middag som jag har tagit från en tidning, vet ej vilken.
 
4 portioner.
 
500 gram kycklingfilé i strimlor
 
Marinad: 4 tsk honung, 4 msk soya, 0,5 tsk chilipulver, 2 tsk olja.
 
Sataysås: 2,5dl kokosmjölk, 2 vitlöksklyftor hackade, 0,5st hackad röd chili, 1 dl jordnötssmör, saft av 1 lime, 1-2 msk fisksås.
 
1. Blanda honung, soya och kryddor till marinaden, blanda ordentligt med oljan. Lägg y kycklingen och låt den dra ett tag.
 
2. Lägg kycklingen i ugnsfast form, häll över resten av marinaden och in i ugnen i 200 grader i cirka 15 minuter, under tiden gör du såsen.
 
3. Låt kokosgrädden koka för sig själv i kanske 10 minuter, lägg i resten av det goda och smaka av. (Fisksås är salt!). Låt därefter koka ytterligare 10 minuter.
 
Servera med ris och en sallad.
/Sofia
 

Tacofylld smördegsrulle

Att ha rester kvar i kylen är ju inte alltid kul och framförallt när man som jag hatar att kasta mat. Då är det där internetet bra att ha så man kan googla fram recept som gör att man får rensa kylen. Det var (bland annat) det jag gjorde i söndags vilket resulterade i 13 matlådor, nice!
 
Ett av recepten var följande, innehållandes överbliven smördeg från nyårsafton. Orginalreceptet är från denna blogg: 
 
www.louisespis.blogspot.se

Tacorulle
 
400 gram nötfärs
Tacokrydda efter smak
1 burk krossade tomater
Vitlök efter smak (vi tog två klyftor)
1 rulle smördeg
1 liten burk majs
Cocktailtomater efter smak
½ burk crème fraiche
½ påse ostdip (tog den som finns på "taco-avdelningen")
 
Stek köttfärs, vitlök och eventuell lök om du önskar. Krydda därefter med tacokrydda, häll över tomaterna och låt koka till vätskan nästan försvunnit. Låt svalna.

Blanda ostdipen med crème fraiche (detta kan bytas ut mot riven ost).

Bred ut smördegen på en plåt, lägg på köttfärsröran men lämna 2-3cm från vardera kant. Lägg därefter på majs och tomater, bred på ostdipen. Vik ihop långsidorna på smördegen och nyp ihop kanterna, även på kortsidorna. Pensla med ägg och strö över sesamfrön
.
Grädda i ugnen cirka 20 minuter.

Servera med fördel till eventuell överbliven ostdip, sallad och en god bönsallad.



 
 
 
 
Mums!
 
/Sofia

RSS 2.0