kokoskakor

Dessa blir lirte kolaaktika och lite sega, mycket goda enligt mig :)
 
Detta behöver du:

225g smör
2dl farinsocker
2dl socker
1msk sirap
4 3/4dl vetemjöl
4 3/4dl kokosflingor
2ägg
2tsk vaniljsocker
1tsk bikarbonat
1tsk bakpulver
2 1/4dl havregryn
 
Och så här gör du:
  1. Vispa smöret och sockret mjukt och krämigt.
  2. Häll i resterande ingredienser och blanda samman det till en deg.
  3. Klicka ut smeten på plåtar täckta med bakplåtspapper. Tänk på att lägga dem med bra mellanrum emellan eftersom de flyter ut ganska mycket.
  4. Grädda i 175g i cirka 12-15 minuter. Kakorna ska ha fått fin färg men inte vara brända. Låt svalna på galler.
/Karin

Saffransbiscotti / saffranscantuccini ;)

Dessa är ju bara föööör goda, dessa är i mini-format, så vill ni har fler så gör större sats eller bara två rullar..
 
Detta behöver du:
150 g sötmandel
75 g Arla® svenskt smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
3 ägg
1 pkt saffran, 0,5 g
7 dl (420 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 

Och så hä gör du:

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Smält matfettet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret. Blanda saffranet med matfettet. Häll det i en bunke och låt svalna. Rör ner äggen och sockret.
  3. Blanda mjöl och bakpulver. Hacka nötterna grovt. Rör ner nötterna och mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
  4. Dela degen i 4 delar. Rulla varje del till en längd ca 40 cm lång. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem svalna lite.
  6. Sänk temperaturen till 100 grader.
  7. Skär varje längd i ca 10 sneda skivor och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.
  8. Torka biscottin mitt i ugnen cirka 1 timme eller tills de känns torra. Låt ugnsluckan stå på glänt. Vänd ev. på dem efter halva tiden.

/Karin

Rödbetskaka med saffransglasyr

Denna håller jag på med just nu, tror att den kan bli riktigt smarrig!
Dock skippade jag muskotnöten, av den enkla anledning att  jag gillar inte muskotnöt :)
Jag tog även hackad mandel istället för valnötter..
 
Detta behöver du:
4 dl vetemjöl
3 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
1 tsk malen muskotnöt
3 1/2 dl raps- eller solrosolja
3 ägg
3 dl rivna rödbetor
2 1/2 dl valnötter
 
Saffransglasyr:
200g cream cheese
3 dl florsocker
1 påse saffran (à 1/2 g)

Och så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter (för 8 port).
  3. Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och ägg till en jämn smet. Hacka valnötterna. Tillsätt rödbetor och valnötter.
  4. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter.
  5. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt kallna under formen.
  6. Saffransglasyr: Blanda ihop cream cheese, florsocker och saffran med en elvisp. Bre den släta krämen över kakan.
 
Bilden är lånad från arla, dom får snart tillbaka den ;)
 
/Karin

Kycklinggratäng

Ja, man kan ju faktiskt inte bara baka och fika, man måste ju ibland äta riktig mat också. Detta receptet är ett (enligt mig) enkelt perfekt recept att ta till när man vill lyxa lite någon helg, eller vardagkväll för all del. :)
 
Receptet har jag fått i samband med handling på ICA, vi bjöd två vänner på det förra helgen och med tanke på att jag glömde bort att fota innan och inget var kvar för fotografering efteråt så får vi anta att fler än jag gillade det. :)
 

Kycklinggratäng med soltorkade tomater och fetaost, 4 portioner
 
1 kg kycklingfilé
6 dl lätt creme fraiche
1 dl chilisås
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
Italiensk salladskrydda efter smak (vi tog Herbamare örtsalt)
150 gr fetaost
ca 120 gr strimlade soltorkade tomater (enligt orginalreceptet 300gr men vi minskade ner lite)
 
  • Stek kycklingfilén i bitar.
  • Blanda ingredienserna till såsen.
  • Lägg kycklingfilén i en ugnssäker form. Häll såsen över.
  • Strö över soltorkade tomater och smulad fetaost.
  • Ställ in i ugnen, 200 grader, 20-25 minuter.
  • Servera med valfritt tillbehör (ris, klyftpotatis, pasta) och en sallad.
 
 
 

RSS 2.0