Vanlijsås

Idag lyxar vi med paj uppe på Rullstensgatan. Då jag precis börjat med den så insåg jag att den påse snabbmarsan som jag var säker på att jag hade i skafferiet var borta! Men vilken möjlighet att lära sig något nytt.
 
Jag hittade detta mycket enkla och goda recept på Smulpaj.se

2 dl mjölk

2 msk vetemjöl

1 ägg

1 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

Blanda ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull och låt såsen sjuda upp under omrörning. När det har svalnat tillsätts vaniljsockret.

 Dock tycker jag att det räcker med 1 msk mjöl och ta gärna lite extra vaniljsocker 

/Jenny

 

Sega Saffranssnitt

Riktigt gott och enkelt recept, och jag har börjat inse hur fantastiskt det är med småkakor! :) Receptet är från tasteline.com
 
Ca 30 kakor
0,5 gr saffran + 1 msk socker
0.75 dl socker
1 msk vatten
2 msk ljus sirap
100 gr smör, rumsvarmt
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver. Blanda pulvret med vatten och sirap och rör om tills det blir gult.
3. Rör smör och resten av sockret poröst. Rör ner saffransblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner.
4. Dela i två delar och rulla till längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till rullarna med fingrarna.
5. Grädda i 12-15 minuter. Skär i sneda bitar medan kakorna ännu är varma. Låt svalna helt på plåten.
 
Saffranssnitt och tryfflar med flingsalt.
/Sofia

Saffranstryffel med vit choklad.

Fick receptet av Gunilla på jobbet och jösses så gott, skulle kunnat äta hela smeten direkt ur kastrullen, men det gjorde jag ju såklar inte, bara nästan. ;)
 
1 dl vispgrädde
0,5 gr saffran
250 gr vit choklad
100 gr smör
 
Tillvägagångssätt:
1. Koka upp grädden och lägg i saffran.
2. Finhacka chokladen och dela smöret i mindre bitar, lägg i chokladen och smöret i grädden, rör till en jämn smet.
3. Låt smeten stå kall till den är formbar, jag hade min i över natten.
4. Spritsa smeten i små aluminiumformar, låt tryfflarna sedan stå svalt tills de ska serveras. Tadaa!
 

Apelsinsnittar

Julbak à la Mormor Monica:) Mina favoritkakor har alltid varit Mormors fantastiska kakor med rosa mandelmassafyllning. Dock har jag aldrig själv vågat göra dem. Igår spenderade jag en timme med att söka på ingredienserna och beskrivning av kakorna för att hitta vad dom heter.
Jag gjorde följande recept
Dock blev jag lite besviken då det inte blev som det borde så jag ändrade efter tycke. Och jag ville göra min egen touch och valde att färga smeten orange istället för röd.
 

Mördeg:

3 dl vetemjöl

0,5 dl socker

1 tsk bakpulver

150 g smör

1 äggula

Fyllning:

300 g mandelmassa

1 apelsin, rivet skal och hälften pressad saft

1dl mjöl

Glasyr:

1,5 dl florsocker

0, 5 dl vatten eller pressad apelsin

Garnering:

Strössel

 

Mördegen

Mät upp mjöl, socker och bakpulver i en skål eller i en hög på bakbordet. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller kniv. Tillsätt äggulan. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna matberedare. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst 30 minuter. Värm ugnen till 175°C.

Fyllningen

Riv mandelmassan. Borsta apelsinen i hett vatten och riv av det gulröda på skalet. Blanda mandelmassan med apelsinskal och pressad apelsin. Färga massan med några droppar hushållsfärg. Rulla ut massan på mjölat bakbord till två längder, ca 40 cm långa. (Jag fick en smet som inte alls gick att rulla och därför valde jag att tillsätta 1dl mjöl för att få den fastare, jag klickade sedan ut den på degen.)

Kavla ut mördegen mellan plastfolie eller bakplåtspapper till två remsor, 10 x 40 cm. Rulla in fyllningen i mördegen. Lägg rullarna med skarven ner på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt längderna kallna.

Glasering och garnering

Mät upp florsocker och vatten eller pressad apelsin i en liten skål. Rör glasyren slät. Bred eller pensla den över längderna. Strö över strössel låt glasyren stelna. Används Skär rullarna i 2-3 cm breda bitar.

/Jenny


Saffranskaka med vitchoklad

Saffranskaka med vitchoklad

2 1/2 dl strösocker
1  dl riven mandelmassa
2  dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran á 0,5 g

Sätt ugnen på 200 grader (180 grader i varmluftsugn). Smöra/bröa en form med avtagbar botten. Smält smöret och låt chokladen smälta i smöret. Häll i saffranet. Blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna, tillsätt smörblandningen och rör tillsist ner äggen.
Häll smeten i formen.
Grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig när den är klar! Serveras helst kall med en klick vispad grädde till.

 

Detta är en supergod saffranskladdkaka:)

/Jenny


Marshmallowsbrownies med chokladkrisp

Sockersött och fabulöst gott som sig bör ;)
 
Recept hämtat från tidningen Hembakat.
20-25 bitar, Ugn 175 grader
 
200 gr mörk choklad
100 gr smör
3 ½ dl strösocker
4 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
 
1 påse minimarshmallows, ca 280 gr
 
Chokladkrisp:
200 gr choklad (valfri sort)
100 gr smör
7-8 dl rispuffar
 
Gör såhär:

Kakan:
  • Smält chokladen över vattenbad, lägg i smöret och låt det också smälta. Häll blandningen i en bunke, tillsätt socker.
  • Efter att blandningen svalnat lite tillsätt äggen, ett i taget.
  • Blanda ner vetemjöl, salt och vaniljsocker. Rör ihop med slickepott.
  • Klä en form, ca 20x30cm, i bakplåtspapper. Bred därefter ut smeten.
  • Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter.
  • Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. Grädda sedan kakan i ytterligare 5 minuter. Låt kakan svalna på galler. 

Chokladkrisp:
  • Smält chokladen och smöret över vattenbad.
  • Blanda i rispuffar och rör om. Bred blandningen i ett jämnt lager över den kalla kakan.
  • Låt kakan stå övertäckt i kylen några timmar, det är lättare att skära bitar om kakan är kylskåpskall.

     
    Såhär såg min skönhet ut "in the making" i stugan i höst. Nom nom nom!
    /Sofia
 
 

Gratinerad rödspätta

Provade detta fantastiska recept som jag hittade på Matklubben.se. Supsergod sås med min favoritfisk och ett rejält ostlager:) Tyvärr blir det ingen bild.

Ingredienser
600g rödspätta
2 dl riven västerbottenost

2 charlottenlökar
1msk smör
1dl vitt vin
1/2 tsk strösocker
2dl vispgrädde
2krm salt
1krm vitpeppar
Grön sparris
Kokt potatis

Sätt ugnen på 225*C 
Börja med såsen. Finhacka löken och fräs den i en kastrull med lite smör,men utan att den får färg.Tillsätt vin och socker.Koka tills hälften av vinet avdunstat.Häll i grädden och låt sjuda till simmig konsistens, cirka 10 min.Smaksätt med salt och peppar.Dela fiskfileerna på längden. Rulla ihop och lägg dem i en smord ugnsform.Slå på gräddsåsen och strö över osten. Gratinera i ugn ca 10 min. Servera med kokt potatis och sparris.
 
/Jenny

Wienernougat

Julens viktigaste godis:) 

 

Ingredienser

100 g flagad mandel
250 g nougat
150 g mörk choklad

Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan. 

Ställ en skål eller tallrik över en kastrull till hälften fylld med kokande vatten. Smält nougaten i ett vattenbad. Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet. Blanda ner den rostade mandeln. Häll upp massan i en avlång form klädd i bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.

/Jenny


Melontryfflar

Hittade detta recept på bloggen Min goda sida . Dock gjorde jag lite förändringar.

Melontryffel
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1,5 tsk melonarom
1/2 krm grön karamellfärg

200 g vitchoklad

Hacka chokladen fint och lägg den i en liten bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokalden smält och smeten är slät. Smaka av med melonarom och färga svagt grön med lite karamellfärg. Ställ det i kylskåpet ett tag.

Täck tryffelformarna med vitchoklad. Ställ i kylskåpet tills de stelnat helt. Häll melonsmet i formarna nästan upp till kanten. Täck med vit choklad och stö något fint stössel över.
/Jenny

Tryfflar x 2

Jag gillar julen extra mycket, inte bara för att det är vackert ute, man får umgås med nära och kära och man har ledig osv osv. Utan självklart är också en del av charmen att man får baka nästan hur mycket som helst! :D
 
Första tryfflarna för året är gjorda, det blev följande (båda recepten hämtade ur tidningen Hembakat):
 
Runda daimtryfflar
ca 30 stycken
 
1 dl grädde
50 gr smör
250 gr hackad mörk choklad (helst 70%)
100 gr färskost
100 gr Daim (två dubbeldaim)
 
Dekoration
Kakao
 
1. Värm grädde och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp så att smöret smälter.
2. Ställ kastrullen åt sidan och rör i chokladen, låt den smälta helt. Vispa sedan slätt.
3. Rör i färskosten, låt därefter svalna 15-20 minuter.
4. Hacka daimen fint och tillsätt i chokladsmeten. Låt svalna någon timme.
5. Forma runda kulor av smeten, sikta kakao över tryfflarna. Tadaaa!
 
 
Chokladtryffel med flingsalt
Ca 25 st.
 
250 gr mörk choklad (helst 70%)
1 ½ dl grädde
25 gr smör, rumsvarmt
½ tsk flingsalt
 
Garnering:
150 gr mörk choklad (55-70%)
flingsalt
 
1. Grovhacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädden och häll den över chokladen, rör till chokladen smält.
3. Rör ner smör och salt, ställ smeten kallt till den stelnat, ca 1-2h.
4. Rulla kulor av smeten, var lätt på handen det är kladdigt! Ställ kulorna kallt så de stelnar ordentligt.
 
5. Dela chokladen, till garneringen, i mindre bitar. Smält i vattenbad.
6. Doppa tryffelkulorna snabbt i chokladen, garnera med flingsalt och låt stelna.
 
 
Julen smyger sig på! :)
 
/Sofia

Oreotryfflar

Så enkelt, så otroligt gott!!
 
Krossa bara ett paket oreokex i matberedaren, tillsätt 200g philadelphiaost = smeten är klar! Klicka ut till bollar/klumpar eller vad man nu skall kalla det, med hjälp av två skedar. Frys dem annars är de hopplösa att jobba med! Ta ut dem efter ett tag för att rulla dem till bollar och lägg dem sedan i frysen igen. 
 
Smält 200g mörk blockchoklad. Stick gärna en tandpetare i bollen då du skall rulla dem i chokladen det gör det enklare och lämnar mindre fula mönster på tryffeln:) Placera bollarna i tryffelformar. Tanpetaren tar du enket ut med hjälp av en sax. 
 

Twixbitar

Jag hittade det här receptet på baka.se. För att se original receptet följ denna länk http://www.baka.se/recept/twixbitar . Jag har gjort några små ändringar i min version av kakorna.
 
Botten
100 g smör
1 st äggula
½ dl socker
2 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Kola
150 g smör
½ dl grädde
1 dl strösocker
½ dl farinsocker
1 dl sirap
1 msk vetemjöl
1 dl hackad mandel
 
200 g ljus blockchoklad

Gör så här
Botten:
Smält smöret och låt svalna lite. Blanda i äggula, socker, och sirap. Blanda de torra ingridienserna i en skål och blanda sedan ihop allt. Tryck ut i en liten långpanna, grädda 10 min 200 grader
 
Kola:
Smält smöret i en kastrull och häll i socker, grädde och sirap. Låt koka några minuter. Vispa i mjöl.
Blanda till sist i mandeln. Häll på den förgräddade botten och sätt in i ugnen igen, ca 8 min
Hacka chokladen och häll på den varma kakan. Låt den smälta på och bre jämnt över hela kakan.
Skär i rutor och låt kallna i kylskåp. 

Hallon- och lakritsmuffins

Ett av flera recept som jag lovade att lägga ut, håll utkik det kommer mera :)
 
 
 
 
120g salt sill (lösviktsgodis)
1msk smör
1/2dl vispgrädde

100g smör, rumstempererat
2/3dl socker
2 ägg
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
Hallon

Klipp lakritsen i bitar, typ en fisk i tre delar.. Värm den salta sillen tillsammans med smör och vispgrädden i en teflonkastrull. Rör ofta så att det blandar sig ordentligt och inte bränner vid.  Allt kommer kanske inte att smälta men det gör inte så mycket. Låt svalna.

Vispa smör och socker mjukt och krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Häll i lakritssmeten och rör tills allt blandat sig. Vänd försiktigt ner vetemjöl och bakpulver. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till ungefär hälften. Tryck ner några hallon i varje form. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna på galler.
 
/Karin

Vit chokladmousse med bär

En lite modifierad variant av recept taget från "Desserter med frukt och Bär" ICA bokförlag.
 
4 port.
3/4 blad gelatin
1dl grädde
70gr finhackad vit choklad
2 dl vispgrädde, lättvispad
 
Blötlägg geltainbladet i rikligt med kallt vatten.
Koka upp grädden (1dl), häll sedan över den finhackade chokladen.
Låt stå i 5 minuter, rör därefter till en slät massa.
Smält gelatinbladet försiktigt i micro eller vattenbad, blanda sedan ner i chokladsmeten.
När chokladsmeten håller rumstemperatur vänder du försiktigt ned den lättvispade grädden.
Fördela moussen i glas och ställ i kylen.
 
Strax innan servering, fördela bär i glasen samt riv vit choklad över. Obs, vit choklad blir statisk då man river den, kan vara bra att veta så man inte får vit choklad överallt som undertecknad fick. :)
 
 
/Sofia
 

Laxlasagne

Anna på jobbet bjöd på ett recept med helt fantastisk lasagne, är inte så förtjust i "vanlig" lasagne, men denna föll mig helt i smaken. Mums!
 
2 förpackningar rökt lax, á 135gram styck
300 gr färdigstuvad spenat, kan köpas fryst, låt den då bara tina innan tillagning
3dl mellangrädde
400 gr färska lasagneplattor
Riven västerbottenost efter tycke och smak
 
Varva lasagneplattor, lax och spenat.
Blanda mellangrädde, västerbottensost och peppar, häll över ingredienserna.
In i ugnen 200gr cirka 20 minuter, servera med en sallad, ät och njut.
 
 
Vi hann nästan äta upp allt innan jag insåg att jag ville ha en bild på det :)
 
/Sofia

Kött i Lingonsås

Namnet på rätten gör inte denna rätt rättvisa eftersom den låter ganska menlös, något den inte är, den är fantastisk god och enkel. Perfekt söndagsmiddag!
 
1 fläskfilé eller 5 kotletter (vi tog en hel ytterfilé för att få mycket lunchlådor)
salt & peppar
 
1pkt grädde
2 msk soya
1 ½ köttbuljongstärning
1 ½ dl lingonsylt
 
Skiva köttet i 1-1,5 cm tjocka skivor, lägg i ugnsform och salta & peppra.
Blanda ihop övriga ingredienser och häll över köttet. In i ugnen (175-200gr) i cirka 90 minuter. Jag "öste" köttet 1 gång/30minuter.
 
Klart! :)
 
Servera med kokt potatis, sallad och vitlöksbröd, strålande gott!
 
/Sofia
 

Citroncheesecake med passionsfrukt

Det var av Jenny på jobbet jag fick detta underbara recept, gick sannerligen hem hos folket i samband med kräftskiva i september.
 
Citroncheesecake med passionsfrukt
ca 10-12 bitar
 
Botten:
150 g digestivekex (10-12 st)
50 g smör eller margarin
 
Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av 1 citron
 
Glasyr:
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter

Tillagning:
Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen blir torr. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Ställ i kylen.
 
Kakan:
Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter.
Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
Häll blandningen i formen och släta till ytan.
Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.

Glasyren:
Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter.
Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet.
Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna litegrann.
Häll därefter glasyren över kakan, se till att kakan står plant så att glasyren inte lutar.
Täck över och låt stå i kylen tills geléet stelnat, minst 1 timme. Dekorera på valfritt sätt.
Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en kniv.
 
 
/Sofia

Ćevapčići

Vi har testat Santa Maria Ćevapčići kryddblandning, något jag rekomenderar:) En kryddpåse blir 4 portioner. 
 
500g köttfärs
0,5dl vatten
1 påse krydda
1 msk olja
 
blanda vatten och kryddor i en bunke och låt svälla några minuter. Blanda i köttfärsen. Forma till små korvar och stek 2-3 minuter på var sida.
 
 
/Jenny

Porchetta

Provade att göra porchetta enligt receptet i senaste Buffé tidningen:) Fantastiskt gott!

1 1/2 kg fläskkarré i bit

6 vitlöksklyftor

2 msk fänkålsfrön

4 msk finhackad färsk rosmarin

2 tsk salt

 

Sätt ugnen på 125°C.

Skär karrén längs med till ett 1 1/2 cm tjockt köttstycke. Krydda runt om med salt. Lägg den fetaste sidan nedåt.

Skala och finhacka vitlöken och mortla fänkålsfröna. Fördela vitlök, fänkål och rosmarin på köttet och rulla till en fast rulle. Bind ihop med steksnöre.

Lägg karrén på ett ugnsgaller med en ugnsform med vatten under.

Ugnsstek tills innertemperaturen är 73–75°C, ca 5 timmar. Låt vila ca 30 minuter. Skär i ca 1/2 cm tjocka skivor. Servera med broccoli, se recept. Pasta och ugnsstekt potatis passar bra till.


RSS 2.0