Vanlijsås
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Blanda ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull och låt såsen sjuda upp under omrörning. När det har svalnat tillsätts vaniljsockret.
Dock tycker jag att det räcker med 1 msk mjöl och ta gärna lite extra vaniljsocker
/Jenny
Sega Saffranssnitt
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175 grader.2. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver. Blanda pulvret med vatten och sirap och rör om tills det blir gult.
3. Rör smör och resten av sockret poröst. Rör ner saffransblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner.
4. Dela i två delar och rulla till längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till rullarna med fingrarna.
5. Grädda i 12-15 minuter. Skär i sneda bitar medan kakorna ännu är varma. Låt svalna helt på plåten.

Saffranstryffel med vit choklad.

Apelsinsnittar

Mördeg:
3 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk bakpulver
150 g smör
1 äggula
Fyllning:
300 g mandelmassa
1 apelsin, rivet skal och hälften pressad saft
1dl mjöl
Glasyr:
1,5 dl florsocker
0, 5 dl vatten eller pressad apelsin
Garnering:
Strössel
Mördegen
Mät upp mjöl, socker och bakpulver i en skål eller i en hög på bakbordet. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller kniv. Tillsätt äggulan. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna matberedare. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst 30 minuter. Värm ugnen till 175°C.
Fyllningen
Riv mandelmassan. Borsta apelsinen i hett vatten och riv av det gulröda på skalet. Blanda mandelmassan med apelsinskal och pressad apelsin. Färga massan med några droppar hushållsfärg. Rulla ut massan på mjölat bakbord till två längder, ca 40 cm långa. (Jag fick en smet som inte alls gick att rulla och därför valde jag att tillsätta 1dl mjöl för att få den fastare, jag klickade sedan ut den på degen.)
Kavla ut mördegen mellan plastfolie eller bakplåtspapper till två remsor, 10 x 40 cm. Rulla in fyllningen i mördegen. Lägg rullarna med skarven ner på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt längderna kallna.
Glasering och garnering
Mät upp florsocker och vatten eller pressad apelsin i en liten skål. Rör glasyren slät. Bred eller pensla den över längderna. Strö över strössel låt glasyren stelna. Används Skär rullarna i 2-3 cm breda bitar.
/Jenny
Saffranskaka med vitchoklad
Saffranskaka med vitchoklad
2 1/2 dl strösocker
1 dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
125 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran á 0,5 g
Sätt ugnen på 200 grader (180 grader i varmluftsugn). Smöra/bröa en form med avtagbar botten. Smält smöret och låt chokladen smälta i smöret. Häll i saffranet. Blanda sedan ihop alla de torra ingredienserna, tillsätt smörblandningen och rör tillsist ner äggen.
Häll smeten i formen.
Grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig när den är klar! Serveras helst kall med en klick vispad grädde till.
Detta är en supergod saffranskladdkaka:)
/Jenny
Marshmallowsbrownies med chokladkrisp
Kakan:
- Smält chokladen över vattenbad, lägg i smöret och låt det också smälta. Häll blandningen i en bunke, tillsätt socker.
- Efter att blandningen svalnat lite tillsätt äggen, ett i taget.
- Blanda ner vetemjöl, salt och vaniljsocker. Rör ihop med slickepott.
- Klä en form, ca 20x30cm, i bakplåtspapper. Bred därefter ut smeten.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter.
- Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. Grädda sedan kakan i ytterligare 5 minuter. Låt kakan svalna på galler.
Chokladkrisp:
- Smält chokladen och smöret över vattenbad.
- Blanda i rispuffar och rör om. Bred blandningen i ett jämnt lager över den kalla kakan.
- Låt kakan stå övertäckt i kylen några timmar, det är lättare att skära bitar om kakan är kylskåpskall.
Såhär såg min skönhet ut "in the making" i stugan i höst. Nom nom nom!/Sofia
Gratinerad rödspätta
Ingredienser
600g rödspätta
2 dl riven västerbottenost
2 charlottenlökar
1msk smör
1dl vitt vin
1/2 tsk strösocker
2dl vispgrädde
2krm salt
1krm vitpeppar
Grön sparris
Kokt potatis
Börja med såsen. Finhacka löken och fräs den i en kastrull med lite smör,men utan att den får färg.Tillsätt vin och socker.Koka tills hälften av vinet avdunstat.Häll i grädden och låt sjuda till simmig konsistens, cirka 10 min.Smaksätt med salt och peppar.Dela fiskfileerna på längden. Rulla ihop och lägg dem i en smord ugnsform.Slå på gräddsåsen och strö över osten. Gratinera i ugn ca 10 min. Servera med kokt potatis och sparris.
Wienernougat
Julens viktigaste godis:)

Ingredienser
100 g flagad mandel
250 g nougat
150 g mörk choklad
Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan.
Ställ en skål eller tallrik över en kastrull till hälften fylld med kokande vatten. Smält nougaten i ett vattenbad. Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet. Blanda ner den rostade mandeln. Häll upp massan i en avlång form klädd i bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.
/Jenny
Melontryfflar
Melontryffel
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1,5 tsk melonarom
1/2 krm grön karamellfärg
200 g vitchoklad
Hacka chokladen fint och lägg den i en liten bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokalden smält och smeten är slät. Smaka av med melonarom och färga svagt grön med lite karamellfärg. Ställ det i kylskåpet ett tag.
Täck tryffelformarna med vitchoklad. Ställ i kylskåpet tills de stelnat helt. Häll melonsmet i formarna nästan upp till kanten. Täck med vit choklad och stö något fint stössel över.

Tryfflar x 2

Oreotryfflar

Twixbitar
1 st äggula
½ dl socker
2 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Kola
150 g smör
½ dl grädde
1 dl strösocker
½ dl farinsocker
1 dl sirap
1 msk vetemjöl
1 dl hackad mandel
Gör så här
Botten:
Smält smöret och låt svalna lite. Blanda i äggula, socker, och sirap. Blanda de torra ingridienserna i en skål och blanda sedan ihop allt. Tryck ut i en liten långpanna, grädda 10 min 200 grader
Smält smöret i en kastrull och häll i socker, grädde och sirap. Låt koka några minuter. Vispa i mjöl.
Blanda till sist i mandeln. Häll på den förgräddade botten och sätt in i ugnen igen, ca 8 min
Hacka chokladen och häll på den varma kakan. Låt den smälta på och bre jämnt över hela kakan.
Skär i rutor och låt kallna i kylskåp.

Hallon- och lakritsmuffins

1msk smör
1/2dl vispgrädde
100g smör, rumstempererat
2/3dl socker
2 ägg
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
Hallon
Klipp lakritsen i bitar, typ en fisk i tre delar.. Värm den salta sillen tillsammans med smör och vispgrädden i en teflonkastrull. Rör ofta så att det blandar sig ordentligt och inte bränner vid. Allt kommer kanske inte att smälta men det gör inte så mycket. Låt svalna.
Vispa smör och socker mjukt och krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Häll i lakritssmeten och rör tills allt blandat sig. Vänd försiktigt ner vetemjöl och bakpulver. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till ungefär hälften. Tryck ner några hallon i varje form. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Låt svalna på galler.
Vit chokladmousse med bär
Fördela moussen i glas och ställ i kylen.

Laxlasagne

Kött i Lingonsås

Citroncheesecake med passionsfrukt
ca 10-12 bitar
150 g digestivekex (10-12 st)
50 g smör eller margarin
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av 1 citron
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
Tillagning:
Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen blir torr. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Ställ i kylen.
Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter.
Glasyren:
Häll därefter glasyren över kakan, se till att kakan står plant så att glasyren inte lutar.

Ćevapčići


Porchetta

1 1/2 kg fläskkarré i bit
6 vitlöksklyftor
2 msk fänkålsfrön
4 msk finhackad färsk rosmarin
2 tsk salt
Sätt ugnen på 125°C.
Skär karrén längs med till ett 1 1/2 cm tjockt köttstycke. Krydda runt om med salt. Lägg den fetaste sidan nedåt.
Skala och finhacka vitlöken och mortla fänkålsfröna. Fördela vitlök, fänkål och rosmarin på köttet och rulla till en fast rulle. Bind ihop med steksnöre.
Lägg karrén på ett ugnsgaller med en ugnsform med vatten under.
Ugnsstek tills innertemperaturen är 73–75°C, ca 5 timmar. Låt vila ca 30 minuter. Skär i ca 1/2 cm tjocka skivor. Servera med broccoli, se recept. Pasta och ugnsstekt potatis passar bra till.