Dessa kakor är inspirerade av sommarkaka, alltså den fantastiska sockerkakan som man toppar med en havregryn/kanelblandning. Dessa är "toppingen" som småkaka:)
Detta är min senaste version (3e) av receptet och den som jag tycker smakar mest likt originalet och ändå håller ihop i en kaka.
50g smör
0,5 socker
2,5 havregryn
Kanel (efter smak)
1 ägg
Smält smöret och bland i socker blanda i kanel, socker och havregryn. Tillsätt till sist ägget. Klicka ut i formar. Grädda mitt i ugnen 175grader i ca 10 minuter.
Hur lång tid det tar att grädda beror självklart på hur stora kakor du gör, jag gjorde mycket små kakor.
I födelsedagspresent fick jag silikonformar för att göra praliner med. Här är ett recept från den medföljande boken "Chokladpraliner" från tukan förlaget. Jag rekommenderar alla som är intresserade av bakning att köpa ett pralinsett, boken har en jättebra genomgång i hur du ska gå till väga och innehåller många intressanta recept. Man kan självklart också bara smälta mer sin favoritchoklad i formarna om man vill det.
Botten: 100g mjölkchoklad som smälts över ett vattenbad
Fyll formarna till hälften med chokladen och ställ in i kylskåpet medan du gör kolan.
Kola:
30g skållad mandel
60g smör i tärningar
200g sötad kondenserad mjölk
1msk honung
1dl råsocker
Bryn mandlarna något på grilleffekt i ugnen. Hacka dem grovt.
Smält alla andra ingredienser på låg värma i en kastrull under omrörning. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt mandeln. (1/3 av mandeln kan sparas som dekoration). Stäng av värmen då kolan släpper från kastrullens sidor. Låt kolan bli ljummen och häll sedan i formarna ovanpå chokladen (dekorera sv. med mandel). Ställ i kylskåpet. Låssa formarna då allt stelnat riktigt.
Dessa praliner var frysta då jag tog bilden därav den konstiga färgen på chokladen.
/Jenny
Då jag fått en pastamaskin känner jag att jag måste publicera lite bilder och grundreceptet enligt la mia famiglia:)
Två personer
200g mjöl
2 ägg
en nypa salt
För att undvika att kladda ner dig själv och bänken för mycket så börja jobba med degen i en bunke. När den fått en fastare form kan du börja knåda den på bänken istället. Klart! Svårare än så är det inte:)
Om du inte har pastamaskin så kan du kavla ut degen, lägg ett tunt lager mjöl över hela. Rulla ihop den och skär i längder (fettuccine). Du kan också skära degen i rutor och göra lasagne plattor.
Med pastamaskin:
Börja med att göra pastadegen til önskad tjocklek
Skär pastan i önskade bitar
Blanda fettuccinin i lite mjöl så att den inte kladdar ihop
Vi blandade pastan med en kryddblandning som jag köpte i Italien. Fettuccine tartufo och porcini