Jordnötssmörskakor

Makalöst goda men mastiga är dessa små kakor. Receptet är hämtat från tidningen hembakat.
Receptet blir cirka 12 fyllda kakor.
Ugn: 175 grader, grädda 7-10 minuter
 
Deg:
50gr smör
2½ dl havregryn
2½ dl vetemjöl
1tsk bikarbonat
1tsk salt
110gr smör, rumsvarmt
1dl strösocker
1dl mörkt muscovadosocker (måttet ska vara packat)
1 1/4 dl jordnötssmör
 
Tillvägagångssätt:
  • Smält 50gr smör i en stekpanna, häll i havregrynen och låt allt få färg, ca 5 minuter.
  • Lägg bakplåtspapper på en plåt, häll ut havregrynsblandningen på plåten och låt svalna.
  • Blanda mjöl, bikarbokat och salt.
  • Vispa 110gr smör med båda sockersorterna, tillsätt därefter jordnötssmöret. 
  • Vänd ner havregryns- och mjölblandningen. 
  • Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till den är ungefär ½ cm tjock. Låt därefter vila i kylen 30 minuter. 
  • Stansa ut kakorna med hjälp av en rund form, 5cm i diameter, lägg de därefter på en på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 7-10 minuter. Under tiden kakorna gräddas, gör du fyllningen.
 
Fyllning:
50gr smör, rumstempererat
1 3/4 dl jordnötssmör
½ dl florsocker
½ tsk salt
  • Vispa samman samtliga ingredienser.
  • Spritsa eller bred därefter fyllning på varannan kaka (efter de svalnat) och tryck ihop med en ospritsad kaka.
 
Jag gjorde det inte men tänker att doppa halva kakan i smält choklad/ringla smält choklad över kakan tar dessa små godingar till ännu en nivå. :)
 
/Sofia
 
 
Kakorna in the making.
 
 

Limekaka

Med inspiration att baka men brist på smör testade jag att göra en limekaka på olja. Jag har alltid flaskor med lime och citronjuice i kylen då jag inte tycker om att gå på affären för att baka utan gärna använder det jag har hemma. Smaken blir ju inte riktigt samma, men det blir gott i alla fall:) Jag valde att färga min smet grön då jag tycker att färgen på kakan ska matcha smaken. 
 
1dl rapsolja
1,5 dl socker
2 ägg
2,5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 dl limejuice
 
Vispa ägg och socker. Tillsätt olja, mjöl, vaniljsocker och limejuice. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter. Enkelt, snabbt och gott!
 
/Jenny

Hallonglass

Detta recept hittade jag i buffe tidningen. Så enkelt och strålande gott utan att innehålla onödiga mängder socker:)
 
250 g frysta hallon
1 avokado
1 tsk vaniljsocker (vaniljpulver)
 
Mixa frysta hallon, spara några hallon till garnering, med avokado och vaniljpulver. Servera genast.
 
Jag provade först med stavmixer, med resultatet att jag hade hallon över hela köket. Övergick till min blender med dåliga resultat. Jag tycker att matberedaren är det bästa alternativet för detta recept.
 
/Jenny
 
 

Schmäckbollar

Detta recept hittade jag på bloggen Glutenfritt

Ingredienser
100 g rumstempererat smör
3/4 dl socker
4,5 msk kakao
3 dl havregryn
2 msk kallt kaffe
50 g mörk choklad

Till garnering
Kakao

Börja med att mixa havregrynen i en mixer så det blir som ett grovkornigt mjöl av dem. Bryt sedan ned den mörka chokladen i små, små bitar, tillsätt sockret och kakaon. Blanda i kaffet och jobba in smöret i blandningen med händerna tills det blir en jämn deg. Forma till stora bollar och rulla sedan i kakao. Låt stå kallt innan servering.

Jag hade dock gärna använt mer havregryn, kanske en halv dl till. Och espresso istället för vanligt kaffe ger bollarna en extra kick;)

/Jenny

RSS 2.0