Portergryta

En av de bästa maträtterna jag vet är portergryta. Det här suveräna receptet på portergryta kommer från Sofias mamma. Det absolut bästa med receptet är att det är beräknat till 6-10 portioner så det är helt säkert att man får njuta av det mer än en dag.
 
Det fiffiga som Sofias mamma gör är att kryddorna placeras i en tepåse, detta gör att man inte behöver sila såsen eller behöver få en otrevlig överraskning av smaken att bita i ett enbär.
 
1,5kg benfritt nötkött
1 flaska porter eller mörk öl (33cl)
0,5-1 dl outspädd svartvinbärssaft
1dl kinesisk soya
1 tsk timjan
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 buljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor lök
2 dl grädde 
5 msk vetemjöl
 
Häll öl, svartvinbärssaft och soya i en gryta. Sätt kryddorna i en tepåse och knyt ihop med steksnöre och lägg ner det i  grytan. Tillsätt hackad buljongtärningar, lök och pressa ner vitlöken. Koka upp och tillsätt sedan köttet skuret i lagom stora bitar. Låt det sjuda till dess att köttet känns bra att tugga (jag älskar denna tidsangivelse:)!), du kan provsmaka en bit efter ca 30 minuter. Vispa ihop en del av grädden med mjölet och rör ner det i grytan, tillsätt sedan resten av grädden. Såsen kan behöva en skvätt vatten också. 
 
/Jenny

Pots de créme au chocolat

Jag skulle nog förklara denna skapelse som en chokladig variant på chokladpannacotta, len och fin som man inte behöver så stora mängder av. Det tar lite tid att göra den, men kan förvaras i kylskåp till 30 minuter innan servering. Och det går inte att "gena" den måste stå i kyl för att få den fasta konsistensen, annars har du bara en lös varm smet..

I denna dessert är det ungefär 270 kcal per portion, kan inte räkna exakt då jag bara räknar på mörk choklad och inte på någon speciell procenthalt..
Varför jag gör en energiberäkning? Ja för att det är bland annat det vi håller på med på skolan nu, och igår fick vi introduktion till ett sånt program, som vi ska änvända oss av, så jag håller på att försöka lära mig det nu..
 
(Tyvärr inte den bästa bilden..)
 
Detta behöver du:
2 dl mjölk, 3 %
3.5 dl vispgrädde
0.75 dl strösocker
1 st färsk vaniljstång
200 g Valrhona choklad 60 % (Manjari)
6 st äggulor, ekologiska
 
På detta sätt gör du:

* Sätt ugnen på 100 grader.

* Koka upp mjölk, vispgrädde, strösocker med frön från en urskrapad vaniljstång.

* Ta av från värmen.

* Hacka chokladen och smält ner den i den varma gräddmjölken.

* Separera äggulorna från äggvitorna.

* Vispa sönder äggulorna och vispa ner chokladsmeten i gulorna (i en fin stråle) under vispning.

* Fyll espressokoppar med chokladsmeten och ställ dem i en ugnsform.

* Fyll ugnsformen med ljummet vatten upp till hälften av kopparna, grädda chokladkopparna i mitten av ugnen i cirka 1,5 timme. Smeten ska dallra lite när man skakar på koppen.

*Låt dem svalna i rumstemperatur och låt dem sedan bli helt kylda, servera dem kalla med lite lättvispad grädde och färska bär.

/Karin

Chokladkaka med nötknäck!

Denna kaka var en riktig goding!
Och bara för att jag kan så kan jag informera om att en bit innehåller 489,28 kcal, men jag tycker man kan rättfärdiga det med att det är ju mycket nötter och nötter är nyttigt ;) Haha!
 
Här är i alla fall receptet...

Detta behöver du:
100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1.5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 st ägg
200 g blandade hackade nötter
ex. Mandel, picannötter, cashew, valnötter, hasselnötter...

Knäckglasyr
1 dl
strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör el margarin
 
Och så här gör du:

* Sätt ugnen på 175 grader.

* Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.

* Hacka nötkärnorna till garneringen grovt. Smält sedan matfettet till kakan..

 *Blanda samman alla de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.

* Bred ut smeten jämt i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, då cirka 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman socker, sirap och vispgrädde till knäckglasyren i en kastrull. 

* Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter. 

 *Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om till en slät konsistens.

*
Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ åter in kakan mitt i ugnen denna gång och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla.

*Servera med exempelvis vaniljglass..

Smaklig spis!

/Karin


2x succé! (Chokladmuffins med chokladgömma)

Sega och fantastiskt goda muffins, till och med godkända av Pelle :)
 


100g smör
2 st ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk  vaniljsocker
1 krm salt

Chokladkräm:
50g smör
1½ msk vetemjöl
½ dl strösocker
1½ msk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgädde
 
Gör så här:
Smält smöret. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Blanda mjöl, kakao, vanlijsocker och salt och rör ned detta i äggsmeten. Tillsätt smör och rör om försiktigt till en jämn smet.
Fyll muffinsformar i aluminium till drygt hälften med smet. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna. Jag brukar, när jag tar ut dem ut ugnen trycka till med en tesked så det blir en liten grop så chokladkrämen ryms.
 
Chokladkräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, socker, kakao och rör till en slät masssa. Blanda ner mjölk och grädde och koka till en kräm under omrörning.
Bred ut krämen på muffisen och låt svalna.
 
/Karin

Pistageglass

Har äntligen invigt min nya OBHnordica glassmaskin:) 
 
Jag gjorde ett av de medföljande recepten på vanlijglass, men ersatte vaniljstången med pistageessens och hackade pistagenötter.
 
1,75dl vispgrädde
2 äggulor
35g socker
pistagenötter och pistageessens
 
Vispa grädden. Vispa gulorna, socker och essens till en luftig smet i en annan skål. Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten. Kör glassen i glassmaskinen i ca 5 minuter och tillsätt sedan nötterna. Starta glassmaskingen igen och kör till glassen blivit hård och maskinen stannar. 
 
Jag slarvade som vanligt och läste inte instruktionerna innan så min glass blev inte så hård som den skulle, men väldigt god ändå:)
/Jenny

RSS 2.0